Kamuoja nuolatinis stresas ir sunku atsipalaiduoti? Mokslininkai žino, kas jums gali padėti (Video)  ()

Stresas stipriai kenkia sveikatai. Daugiausia jo žmonės patiria darbe, bet ir prisėdę ilsėtis daugelis negali atsipalaiduoti. Tačiau kartais tai padaryti yra labai sunku, todėl rinkoje yra daug meditacijai ir atsipalaidavimui skirtų programėlių. Bet ar jos veikia? Londono universiteto koledžo ir Bato universiteto mokslininkai teigia, kad yra ir geresnis sprendimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stresą sukelia spaudimas - spaudimas užbaigti užduotį laiku, suspėti į visus sutikimus, spaudimas patenkinti aplinkinių lūkesčius, kopti karjeros laiptais, neleisti varžovams priartėti prie jūsų pozicijų. Poilsio valandomis tas spaudimas niekur nedingsta, o apie jį negalvoti yra labai sunku. Tiksliau - neįmanoma. Geriausiai pailsi tie, kurie su tuo spaudimu susitaiko arba moka viską planuoti iki menkiausios detalės.

Tačiau rinkoje yra daugybė programėlių, kurios siūlosi padėti atsikvėpti. Mokslininkai abejoja jų veikimu, todėl savo bandymų subjektus padalino į tris grupes. Visi 45 dalyviai pirmiausia įveikė 15 minučių matematikos testą. Tuomet pirmoji grupė žaidė geometrinius žaidimus, antroji - naudojo meditacijos-atsipalaidavimo programėlę, o trečioji grupė tiesiog rankose sukiojo seną gerą suktuką. Paaiškėjo, kad daugiausia naudos dalyviams davė žaidimas - paprastas geometrinis žaidimas mobiliajame telefone.

Kitoje tyrimo dalyje 20 dalyvių tas pačias priemones naudojo namie po darbo. Vėlgi, tie, kurie žaidė žaidimus, jautėsi labiau atsipalaidavę. Paprastai sakant, žaidimai padeda labiau nei specialiai streso mažinimui skirtos programėlės. Tačiau kodėl taip yra?

Na, žaidimai labiau įtraukia. Žaisdami žmonės galvoja apie žaidimą, o naudodami meditacijos programėles - apie streso sukėlėjus. Meditacijos programėlės dažnai liepia žmonėms ką nors įsivaizduoti ar prisiminti. Taigi, žmonėms reikia patiems dėti pastangas. Žaidimai įtraukia ir nieko nereikalauja - tiesiog žaiskite.

Mokslininkai teigia, kad mobilieji žaidimai atitinka keturis pagrindinius kriterijus - jie atpalaiduoja, moko naujų įgūdžių, įtraukia ir išblaško bei leidžia pasijusti situacijos valdytoju.

Mokslininkai dalyvių prašė patvirtinti arba paneigti teiginį - „Užsiimdamas šia veikla pamiršau apie darbą“. Šį teiginį patvirtino tie, kurie žaidė žaidimą, o ne tie, kurie naudojo meditacijos programėlę. Mokslininkai dabar gali rekomenduoti išbandyti „Block! Hexa Puzzle“, jei tik patiriate stresą. O jį mažinti būtina.

Ilgalaikis stresas turi rimtų pasekmių sveikatai. Jis gali trikdyti virškinimą, sukelti galvos skausmą, miego problemas. Stresas yra vienas iš depresijos, nerimo sutrikimų ir net įvairių priklausomybių faktorių. Stresą patiriantys žmonės dažnai atsitraukia iš socialinio gyvenimo, nukenčia jų lytinis gyvenimas, motyvacija.

(12)
(2)
(10)

Komentarai ()