Ar ketaus keptuvės iš tikrųjų yra sveikesnės nei padengtos Teflonu? Kokios naudos sveikatai jos gali turėti?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2019-09-20 13:52
Na, ne visos ketaus keptuvės vienodos. Vienos praktiškai nesvyla, kitos svyla kaip kažin kas. Gera ketaus keptuvė yra vertybė, jos lengvai negausi, tokias šeimininkės saugo ir vertina. Kažkada mamos prašymu pasikalbėjau su profesionalėm valgyklos virėjomis šiuo klausimu. Joms irgi ne visos keptuvės vienodos. Jų receptas nuo svilimo - keptuvėje pakaitinti druską. Pabandėm - padeda kuriam laikui. Aišku joms irgi geriausia turėti gerą keptuvę. Kažkur skaičiau kad keptuvė turi būti išlieta iš porėto ketaus, tada ji kažkiek įgeria riebalus ir nesvyla. Ketus ketui nelygu
Staska 2019-09-20 14:41
O man labai gerai yra keptuve, storo lidinio, sunki su Teflono danga namuose. Jei nors kiek pazeidziamas Teflono pavirsius, metu ja lauk ir perku nauja, ir vargo nematau. Profesionaliai naudoti, arba dideliems gaminimo megejams tai taip, gal verta ir su spizinem vargti.
daynewss 2019-09-20 14:53
Pradžiai paskaitom čia https://www.calmet.com/different-types-of-cast-iron/ Ketaus indai yra beveik identiški. Metodas su druska yra skirtas VALYMUI nuo tepalų. Tepalai ant indų atsiranda juos pagaminus, kad nerūdytų sandėliuojant ir transportuojant. Geležis rūdyja, todėl ją būtina apsaugoti nuo oksidacinio poveikio. Tinkamas būdas yra aprašytas su orkaite, bet jis turėtų trukti apie valandą ir ciklas kartojamas kokius tris kartus. Galima ir ant viryklės, bet tokiu atveju išorės neapdirbsi aliejum. Laikui bėgant aliejus prasigers kiaurai, tai čia mažai bėdos. Šeimininkės ketaus indų ei vertina, nei saugo. Kodėl? Todėl, kad šeimininkėms šie puodai/indai sunkūs. O jų saugoti iš viso nereikia, reikia saugotis jų pačių. Kad neužkristų ant kojos ar pan. Valgyklos virėjos naudoja ketaus indus? Yeah, right. Patarėjos, %&$#*. Svarbiausia pradžioj gerai iškaitinti ir išvalyti su druska, apdoroti aliejum orkaitėj ir neplauti, o tik praskalavus nusausinti. Galima kartais patepti aliejum, bet tikrai nebūtina, jei daiktas naudojamas. Limpa tik bulvės kepant, JEIGU neįkaitinta normaliai ir ant keptuvės šonų, jei įkaitintos nepasukioji, kad aliejus padengtų ir šonus. Naudoju dvi keptuves ir troškintuvą, neemaliuotus. Skirtingų gamintojų.
amas 2019-09-20 16:01
Ble pamatytimėt, kaip tas ketus lievjamas, tai naudotumėt atrabotkę tom keptuvėm praskalaut. Beto ketaus indai būtinai turi padengimą, ir tai yra byb*s žino kas. Pirkdami tefloninę žinot ką perkat, špižinę žinot, kad kažkuo padengta ir galit spėt, kad gal ir netosiška. Nepadengta turės gan porėtą paviršių ir į jį net aliejus gerokai susigers. Jau nekalbat, kad viskas prikibs. Jau nekalbu, kad špižius kaikuriam maituij paliks "prieskonį" nes sureguos su rugštim ir dar belekuo. Cast iron nesu girdėjas, kad kas vadintu lieta geležim, kur ble tai traukėt, tai yra špižius. Geriausia yra masyvus nerūdijantis plienas, tik kiek brangu. Ikea turi nebrangių neržaveikinių apie 60€ kiek pamenu.
HardAxe 2019-09-20 16:10
degink ne orkaitėj ant 180, o ant laužo kelias valandas palik. Ir bus dzin kas ten per junginiai iki tol buvo, jeigu jie nors kiek degūs/lakūs, tai jų nebebus likę. Jei kokie pėdsakai ir lieka, tai iš įvairių šaltinių turbūt tiek pat jų galima susirinkti. Tada aliejum ir dar kaitros, kad visa pajuoduotų - jei metalas švarus - rudyja. Nerudyjanti ar keraminė irgi gera (geresnė) danga, bet jas lengviau sugadinti.
mixed 2019-09-20 20:16
O zinot kad kaitinamas aliejus (temperatura priklauso nuo aliejaus tipo) skyla ir tampa kansorogeniskas ir jis yra pastoviai keptuveje kaitinamas.. Beje pats naudoju ir teflona ir ketu (pigiausia ulrainietiska) tai teflone kepu tik kiausini ir lietinius, ranka issinarintum bevartydamas . O ketui visa kita..
HardAxe 2019-09-20 21:24
Taigi... kaip ir didelė dalis kito maisto. Bulvės, etc... bet geroj špižinėj keptuvėj nedaug to aliejaus reikia, tik kaip veidą pakremuoti užtenka.
daynewss 2019-09-20 21:32
Hardaxe teisus dėl laužo - teko šašlykinėj apdeginti po dviejų metų naudojimo, išdega viskas taip, kad lieka pilka geležis, atspalvis kaip titano. Bet tada visą nemalonią orkaitės procedūrą iš naujo reikia kartoti
namaste 2019-09-20 22:08
Ne bet koks aliejus tinka ketaus paruosimui. Tiksliau tinka tik vienas vienintelis, t.y. linu semenu aliejus. Kaitinimo metu sis aliejus polimerizuojasi ir sudaro plevele kuri yra tarsi plastikas, tvirta ir slidi, todel teisingai apdorotoj ketaus keptuveje galima iskepti net ir lietinius ar kiausini.
daynewss 2019-09-20 22:42
Netiesa. Tinka ir kiti aliejai, kurie, esant aukštesnėms temperatūroms, nesitransformuoja į kancerogenus. Be to, kasdien nekepi ant linų sėmenų aliejaus, o ketaus indų paviršių tarkuoja ne vien mediniais įrankiais. Todėl jis (polimerinis paviršius) braižomas, ko pasekoje paviršius nuolatos atnaujinamas būtent aliejaus "pamaitinimais" kepimo metu. Galima to kaskart nedaryti, nes kaitinant gerai paruoštą keptuvę ji, po gero įkaitinimo, pati iš savęs atiduoda aliejų, matosi kaip paviršiuje pradeda formuotis "balutės". Bet kartas nuo karto, arba visuomet, aliejų naudoti reiktų.
Shinigami 2019-09-21 09:45
HardAxe 2019-09-22 23:30
Manau tinka bet kas. Aš elementarų rapsų ar saulėgrąžu naudoju, viskas ten pajuoduoja ir nekimba. Sudeginus ant laužo dažniausiai vietoj nuvalydavau ir patepęs aliejum ten pat pašildydavau, tik jau be pusmetrio ugnies. Nelabai kas ir likdavo orkaitei. Ar tiesiog lauke ant primuso kaitindavau. Jei kas ir transformuojasi į kancirogenus visvien ją praplauni ir viskas arba nusiplauna arba lieka gana gerai prilipę arba sudega. Plaunu su vandeniu. Nugramdau kas prikepę mentele, tada feiriu + šepečiu ir viskuo ko prireikia, bet išplovęs padedu ant viryklės iškaisti/išdžiūti (elektrinė, tai dar lieka kažkiek karšta po kepimo) ir, retkarčiais, sutepu aliejum po plovimo. Jei ir būna nusivalymo/rūdžių požymių atsirandant, tai apačioje, išorinėje pusėje. Gydymas identiškas - riebaluotu popieriniu rankšluoščiu patepti. Blynai dažniausiai nekimba. Labai retai būna blogos nuotaikos, tada kimba Bet vartyti tai sunki, norisi vietos kaip disko metimo ringe. Su kiaušiniu neproblema. Ypatingai patinka kokį karbonadą, vištieną ar steiką ten kepti, galima keptuvę kaitinti prieš dedant mėsą daugiau nei atlaikytų teflonas ir į karštą įmetus šmotą mėsos keptuvės masė išlaiko šilumą. Lengvutės atvėsta Jei atvirai, tai aš mieliau rinkčiausi keraminę dangą (apart steikų ir karbonadų), bet kiek jų turėjau po kažkiek laiko prie jos pradeda viskas kibti ir nelabai tam radau vaistukų. Nižaveikos nesu bandęs, teflono bijau, prisiskaitęs visokių nekompetetingų t.lt straipsnių.