Norite gerai išsimiegoti? Verta žinoti, ką valgyti ir ko nevalgyti prieš miegą  (2)

Levandų kvapas ant pagalvės, bet kokių skaitmeninių ekranų vengimas, meditacija – regis, yra nesuskaičiuojama daugybė būdų, žadančių padėti naktį gerai išsimiegoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau, pasak miego ekspertės Sammy Margo, padėti sau gerai išsimiegoti gali būti labai paprasta: tereikia prieš miegą pasirinkti tinkamą maistą, rašo independent.co.uk.

Knygos „The Good Sleep Guide“ autorė S. Margo atskleidė ne tik tinkamus produktus, kurie padeda greičiau užsnūsti ir geriau išsimiegoti, bet ir tuos, kurių suvalgius užmigti būna sunkiau.

Naujas „Simba Sleep“ tyrimas parodė, kad daugiau nei du trečdaliai (69 procentai) britų junta miego trūkumą – prie to gali smarkiai prisidėti potraukis aštriam maistui, kofeinui ir alkoholiui.

Maždaug trečdalis žmonių kenčia nemigą. Sprendžiant iš S. Margo siūlymų, prieš miegą reikėtų valgyti tokį maistą, kuris labiau siejasi ne su vakariene, o su pusryčiais.

Penki maisto produktai, kurių reikėtų valgyti prieš miegą:

1. Bananai

Nors bananai paprastai laikomi energijos suteikiančiu maistu, juose gausu magnio, kuris atpalaiduoja raumenis. Be to, bananuose taip pat yra seratonino ir melatonino, kurie gerina miegą.

2. Migdolai

Migdolai garsėja kaip puikus sveikųjų riebalų šaltinis. Juose taip pat gausu triptofano ir magnio, kurie, pasak S. Margo, „padeda natūraliai sumažinti raumenų ir nervų funkciją, tuo pačiu palaikydami širdies ritmą“.

3. Medus

Vos vieno arbatinio šaukštelio medaus pakanka tam, kad būtų stimuliuojamas melatonino išsiskyrimas smegenyse ir nuslopinamas oreksinas, kuris padeda išlaikyti budrumą, tad tokiu būdu lengviau nurimstama.

4. Avižos

Avižos – dar vienas maisto produktas, kuriame yra daug vitaminų, mineralų ir amino rūgščių, skatinančių miegą sukeliantį melatoniną. Avižos taip pat skatina insulino gamybą ir natūraliai padidina cukraus kiekį kraujyje.

5. Kalakutiena

Kalakutiena yra ne tik vienas geriausių triptofano šaltinių, bet ir puikus baltymų šaltinis. Ši mėsa padės pasijusti sotiems.

Dalykai, kurių prieš miegą reikėtų vengti Dalykai, kurių prieš miegą reikėtų vengti:

1. Alkoholis

Nors dažnai pastebima, kad taurė vyno (ar kito mėgstamo alkoholinio gėrimo) padeda atsipalaiduoti ir lengviau užmigti, alkoholis visgi neleidžia giliai įmigti.

2. Sūris

Galbūt teko girdėti, kad daug sūrio prieš miegą prisivalgę žmonės sapnuoja keistus sapnus? Kietajame sūryje gausu amino rūgšties tiramino, kuri veikia kaip dirgiklis ir didina aktyvumą. Tad sūrio kramsnojimas po vakarienės gali būti malonus, bet po to bus neabejotinai sunkiau užmigti.

3. Aštrus maistas

Ar sukirtus labai aštrų patiekalą teko patirti virškinimo problemų? Aitriosios paprikos ne tik gali sukelti virškinimo bėdų – jose taip pat yra kapsicino, dėl kurio organizmui tampa sunkiau reguliuoti temperatūrą. Dėl šios priežasties nakties miegas tampa ne toks ramus.

4. Riebus maistas

Riebų maistą skrandžiui sunku virškinti, jis gali sukelti rėmenį, o dėl to būna žymiai sunkiau užmigti.

5. Kava

Ko gero, yra akivaizdu, kad dėl kavoje esančio kofeino prieš miegą jos gerti tikrai nederėtų. Stimuliuojanti medžiaga ilgą laiką lieka organizme, tad jos poveikį vis dar galima justi netgi ir po dešimties valandų.

„Nors tam tikras maistas ar gėrimai gali atrodyti šildantys, gėrimai, kuriuose yra kofeino, aštrus maistas, kuriame yra daug riebalų ir baltymų, gali sujaukti miegą. Kai einama miegoti suvalgius aštrų patiekalą, gali laukti rėmuo ir bemiegė naktis. Riebus maistas, kuriame yra daug baltymų, pavyzdžiui, kepsniai, virškinamas lėtai ir gali sutrikdyti įprastą organizmo ritmą“, – pasakoja S. Margo.

Ji aiškina, kad, nors alkoholis gali sukelti mieguistumą, per didelis alkoholio kiekis neleidžia pasiekti gilesnio miego fazės. Dėl to kitą dieną gali būti juntamos pagirios.

Deja, bet atrodo, jog dauguma skaniausių dalykų, kuriuos būtų galima sušlamšti vakare, nė kiek nepadeda kovoti su nemiga ir netgi dar labiau ją skatina.

Tad ką reikėtų daryti? Ko gero, suvalgyti dubenį avižinės košės su medumi, bananais ir migdolais arba pasimėgauti gabalėliu kalakutienos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(4)
(13)

Komentarai (2)