Tai būtų revoliucija medicinoje: japonai sukūrė dirbtinį kraują - išgyveno 6 iš 10 jo gavusių triušių ir jokio šalutinio efekto  ()

Retesnių kraujo grupių kraujo nuolatos trūksta, o mokslininkai ieško alternatyvų. Japonijoje tyrėjams pavyko sukurti dirbtinį kraują, kuris bent jau teoriškai turėtų tikti visiems žmonėms. Tiesa, teorija nuo praktikos dažnai skiriasi kaip diena nuo nakties, o kol kas dirbtinis kraujas išbandytas tik su triušiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Transfusion“ publikuotame straipsnyje rašoma, kad dirbtinis kraujas kol kas išbandytas su dešimtimi bandomųjų triušių. Toks dirbtinis kraujas turėtų tikti visiems žmonėms, o bandymai su žmonėmis turėtų būti pradėti artimiausiu metu.

Skelbiama, kad universalus kraujas padėtų išspręsti daugybę problemų, o ypač tai aktualu žmonėms, turintiems itin retos kraujo grupės kraujo. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet žmonės kaip donorai paaukoja 117 milijardų vienetų kraujo, tačiau kraujo nuolatos trūksta. Įdomu tai, kad beveik pusę viso kraujo paaukoja pasiturinčių šalių piliečiai.

Vienu kraujo vienetu laikoma 525 mililitrai kraujo, tai yra šiek tiek daugiau kaip pusė litro.

Japonijos mokslininkai teigia, kad jų sukurtas dirbtinis kraujas gali transportuoti deguonį ir galėtų būti panaudotas tais atvejais, kai žmogus neteko labai daug kraujo.

Įprastai raudonuosiuose kraujo kūneliuose esantis hemoglobinas padeda pernešti deguonį, kad jis pasiektų žmogaus kūno audinius. Japonams pavyko sukurti šio baltymo (hemoglobino) pakaitalą – 250 nanometrų skersmens „vezikules“. Jas galima palyginti su mažais burbuliukais, kurių viduje būtų deguonis. „Vezikulės“ ir kitos nanodalelės buvo sumaišytos su kraujo plazma.

Toks kraujas buvo perpiltas 10 triušių, kurie dėl kepenų pažeidimų būtų mirtinai nukraujavę. Po operacijos šeši triušiai išgyveno. Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad dėl panašių pažeidimų perpilant kraują dažniausiai išgyvena ir apie 60 proc. žmonių. Be to, nė vienam triušiui nepasireiškė šalutinis poveikis.

Visgi mokslininkai kol kas nežino, koks bus ilgalaikis poveikis, o daugybė bandymų sukurti dirbtinį kraują, kuris efektyviai pakeistų tikrąjį, buvo nesėkmingi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: