20 metų iki pačių pirmųjų ligos simptomų – naujasis kraujo testas gali kardinaliai pakeisti Alzheimerio ligos nustatymą  ()

Tyrėjai iš Vašingtono universiteto medicinos mokyklos tvirtina, kad padarė ženklų progresą, kurdami naują kraujo tyrimą. Jis padėtų labai anksti nustatyti Alzheimerio ligą – net 20 metų iki tol, kol pasirodys pirmieji ligos simptomai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigia „The New York Times“, tikimasi, kad naujas tyrimo metodas ateityje padės greičiau atlikti klinikinius tyrimus, nustatyti sergančius žmones ir paspartinti ligos gydymą.

„Šiuo metu mes – po atliktų kitų tyrimų – atrenkame žmones smegenų skenavimui. Tačiau tai yra brangu ir žmonėms tenka laukti metų metus [kol patvirtinama diagnozė]“, - sakė Vašingtono universiteto neurologijos profesorius ir tyrimo vadovas Randall’as Bateman’as.

„Atlikdami [šį] kraujo testą, mes potencialiai per mėnesį galėtume apžiūrėti tūkstančius žmonių.“

Šiuo kraujo tyrimu nustatomas amiloido beta – baltymo, randamo Alzheimerio liga sergančių žmonių smegenyse – lygis. Šiuo metu jį galima nustatyti tik atlikus brangų PET (pozitronų emisijos tomografija) tyrimą.

Visgi, nors naujasis tyrimas atrodo daug žadantis, jis dar nėra visiškai parengtas plačiam naudojimui. Naujojo testo bandymai, kuriuose dalyvavo 158 suaugusieji, vyresni nei 50 metų, parodė, kad jo tikslumas siekia 88 procentus, kas jau yra gerai, bet dar ne puiku.

Tačiau vis tiek tikimasi, kad šis testas galėtų padėti medicinos sveikatos specialistams. Ir kuo greičiau bus nustatyti šios klastingos, tyliosios ligos požymiai – tuo geriau.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale Neurology.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()