Mokslininkai nustatė, kad muzika gali palengvinti vieną iš dažniausių senatvės ligų  ()

Tam tikra muzika priverčia kojas judėti, dar kita – netgi pasiryžti atlikti žygdarbius ar pakeisti pasaulį. Kitaip tariant, muzika įkvepia ir turi neįtikėtiną poveikį žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu jums patinka tam tikras muzikos kūrinys ar stilius, jūsų smegenys atlieka veiksmą, vadinamą Autonominiu jutimo meridiano atsaku, kuris jaučiamas tarsi smegenų ar skalpo dilgčiojimas. Tai yra tarsi natūralus atlygis, kai kurių dar vadinamas „smegenų orgazmu“. Kai kurie netgi mano, kad žmonės dėl šio pojūčio eina į bažnyčią.

Pasirodo, kad minėtas Autonominis jutimo meridiano atsakas yra kai kas ypatingo. Anot neseniai leidinyje „The Journal of Prevention of Alzheimer‘s Disease“ skelbto tyrimo, smegenų dalis, atsakinga už minėtą atsaką, nepasiduoda Alzheimerio ligai. Alzheimeris dažniausiai supainioja žmones ir tarsi patalpina juos į rūką ar labirintą, tačiau tyrimas patvirtino, kad muzika kartais gali išsklaidyti šį rūką ir sugrąžinti juos į realybę – nors tai dažniausiai būna tik trumpam. Tad Autonominis jutimo meridiano atsakas yra išties galingas.

Šis reiškinys jau seniai buvo stebimas, tačiau tinkamai nebuvo ištirtas. Vienas žymiausių šio reiškinio pavyzdžių yra istorija apie Henry, kuris besiklausydamas savo jaunystės dainų, tarsi atsibunda iš demencijos.

Jutos sveikatos universiteto Radiologijos profesorius Dr. Jeffas Andersonas, kuris taip pat buvo vienas tyrimo autorių, sako, kad demencija mūsų visuomenėje tampa vis dažnesne liga, kuri tiesiog išsiurbia visus piniginius išteklius. Anot jo, niekas neteigia, kad muzika išgydo Alzheimerį – tačiau ji gali palengvinti simptomus ir padaryti juos lengviau kontroliuojamais, sumažinti gydymo išlaidas bei pagerinti paciento gyvenimo kokybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()