Lingvistas apie tai, kaip atsirado visos pasaulio kalbos (Video)  ()

Kalba – svarbiausia kiekvienos dienos komunikacijos priemonė. Ji suteikia galimybę perduoti informaciją, ją suprasti, išreikšti mintis ir planuoti veiksmus žmonių grupėse. Nors kalba yra vienas iš esminių civilizacijos ramsčių, retai susimąstome, kaip ji susiformavo ir ką iš tikrųjų kalba reiškia žmonijos evoliucijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

VU podoktorantūros stažuotojo Vladimiro Panovo teigimu, kalbą galima laikyti universalia žmonijos evoliucijos adaptacija. Tokią mintį pagrindžia daugybės kalbų egzistavimas, jų panašus kompleksiškumas bei faktas, kad nėra nė vienos žmonių bendruomenės, kuri neturėtų kalbos. Taip pat svarbu paminėti ir kalbos svarbą formuojant asmeninius santykius, komunikuojant ir koordinuojant bendrus veiksmus. Universali kalba leido žmonėms sparčiau įsitvirtinti evoliucinės hierarchijos viršuje.

„Mokslo sriubos“ tinklalaidėje V.Panovas atskleidė, kad šiuo metu labiausiai tikėtina monogenezės kalbos kilmės teorija. Pagal ją visos kalbos kilo iš vienos bendros pirmykštės prokalbės, kuri vis kisdama paplito po visą pasaulį. Tačiau sunku patvirtinti ar paneigti šią teoriją, nes nėra išlikusio jokio apie pirmykštę kalbą bylojančio palikimo. Pasak laidos svečio, kalba pirmiausia atsirado šnekamąja forma ir tik po daugelio metų įgavo rašytinę.

Pokalbio su V.Panovu apie kalbų kilmę ir evoliuciją klausykite „Mokslo sriubos“ „Youtube“ paskyroje, „Spotify“ bei „Soundcloud“ platformose:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(13)
(6)
(7)

Komentarai ()