Australijos šiaurėje netikėtai aptiktas itin pavojingas grybas  ()

Retas ir mirtinas grybas – vienintelis, galintis apnuodyti žmogų šiam vien prisilietus – ką tik aptiktas ten, kur niekas nesitikėjo – Kvinslando priemiestyje, tolimojoje Australijos šiaurėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą aptiktas Kinijoje 1895 m. rausvai oranžinis „nuodingasis ugninis koralas“ (angl. poison fire coral, lot. Podostroma cornu-damae) daugiausiai aptinkamas Azijoje – įskaitant Korėją, Japoniją ir Javą.

Mažiausias prisilietimas prie šio grybo (ar minimalaus kiekio suvartojimas) sukelia odos lupimąsi, plaukų slinkimą, smegenų susitraukimą ir daugybę kitų bauginančių bei galimai mirtinų simptomų.

„Pagalvojau – ne, taip negali būti, nes čia yra Australija. Nežinoma, kad šis grybas augtų Australijoje“, – Australijos transliuotojų korporacijai (ABC) pasakojo grybą atradęs pašnekovas.

Ray’us Palmeris daugiau nei dešimtmetį fotografuoja grybus ir iš pradžių jis negalėjo patikėti savo akimis. „Nuodingasis koralas“ niekada nebuvo aptiktas piečiau nei Java – ir vis dėlto jis buvo čia, Australijoje, atogrąžų miško lopinėlyje visai šalia gyvenamųjų namų.

Dažniausiai randamas ant medžių šaknų ir dirvožemio, šis grybas išskiria mažiausiai aštuonis toksinius junginius, kurie gali būti absorbuojami tiesiai per odą. Nežinant nė vieno būdo išgydyti, iki šiol užfiksuota keletas mirties atvejų – ypač tais atvejais, kai žmonės suklydo nusprendę, kad tai yra valgomasis grybas, kurį galima įdėti į arbatą.

Australijos atogrąžų herbariumo institucija (ATH) patvirtino šio radinio tapatumą, tačiau užuot tai traktavę kaip staigų invazinės rūšies atvežimą, ekspertai mano, kad iš tiesų tai gali būti natūralus reiškinys – galimai šis į koralą panašus grybas čia greičiausiai egzistavo nuo tada, kai prieš tūkstančius metų dreifuojančios sporos atkeliavo iš Azijos.

Vis dėlto iki šiol šis grybas kažkodėl išvengė didesnio mikologų dėmesio. Nuodingieji koralai yra reti, o šiaurinėje Australijoje grybai išvis nėra gerai kataloguoti. Duomenys apie tikrąjį šio ryškaus grybo paplitimą yra nenuoseklūs, tačiau esama keletas užfiksuotų egzempliorių, augančių į pietus nuo Papua Naujosios Gvinėjos ir Indonezijos.

Atsižvelgiant į šiuos atradimus, nusitęsiančius vis labiau į pietus, Jameso Cooko universiteto (Australija) mikologas Mattas Barrettas sako, kad nuodingasis koralas atrodo „daug labiau išplitęs, nei manyta iš pradžių“.

„Tropinėje Australijoje neturime gausių grybų ieškotojų būrių… todėl grybas iki šiol buvo neaptiktas“, – BBC sakė mokslininkas, papildydamas, kad per paskutinį pusmetį Australijoje buvo identifikuota dar 20 čia iki šiol neaptiktų grybų rūšių.

Kaip vienas iš nedaugelio žmonių, „medžiojančių“ grybus šiaurės Kvinslande, R.Palmeris pats sako atradęs rūšių, kurios jo manymu, nepriklauso Australija – ką galima laikyti įrodymu, kad žemynas nėra toks izoliuotas, kaip gali atrodyti.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()

Susijusios žymos: