Pasaulis džiūgauja: Izraelyje atkastas senovinis miestas – tikras to laikotarpio Niujorkas (Video)  ()

Į šiaurę nuo Tel Avivo archeologai neseniai atrado senovinį prarastą miestą. Šis 5 tūkstančių metų senumo miestas, kuriame gyveno apie 6 tūkstančius žmonių, tame regione buvo ankstyvojo bronzos amžiaus Niujorkas ir, greičiausiai, vienas iš pirmųjų kompleksinių miestų dabartinio Izraelio teritorijoje, sako Izraelio senienų tarnybos kasinėjimų skyriaus vadovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologinė En Ensuro vietovė, esanti netoli Vadi Aros slėnio šiaurinėje Šarono lygumos dalyje, yra už apytikriai 57 km į šiaurę nuo Tel Avivo. Pastaruosius porą metų čia vyko kasinėjimai prieš naujo kelio tiesimo darbus. Šių kasinėjimų metu archeologai atrado senovinį, gynybinės sienos juosiamą miestą – vieną iš didžiausių atrastų Izraelio teritorijoje, nurodoma Izraelio senienų tarnybos pranešime.

Įmantriai suprojektuotos gyvenamosios ir viešosios miesto erdvės, gatvės ir alėjos nurodo į organizuotą visuomenę ir socialinę hierarchiją, kuri galėjo vyrauti anuo metu, teigiama pranešime.

Archeologai taip pat atrado milijonus keramikos fragmentų, titnago įrankių bei indų iš bazaltinio akmens ir didelę šventyklą, pilną apdegusių gyvūnų kaulų ir figūrėlių – viena jų, pavyzdžiui, vaizduoja žmogaus galvą, kurią puošia į orą pakeltų rankų įspaudas. Šventyklos kieme archeologai rado didžiulį akmeninį baseiną, kuriame buvo laikomi skysčiai, greičiausiai, skirti religinėms apeigoms, teigiama pranešime.

„Miestas didžiulis – megalopolis, vertinant pagal ankstyvojo Bronzos laikotarpio mastus, čia gyvenę tūkstančiai žmonių prekiavo su įvairiais regionais ir netgi įvairiomis regiono kultūromis ir karalystėmis“, – pranešime nurodė kasinėjimų skyriaus vadovai Itai Eladas, Yitzhakas Pazas ir Dina Shalem. Jie rado ženklų, kad mieste būta dviejų šaltinių, o tai gali reikšti, kad miesto gyventojai pinigus uždirbo iš žemės ūkio, teigiama pranešime.

Negana to, miestas buvo pastatytas laikotarpiu, kai regione prasidėjo urbanizacija, kaimų gyventojai kėlėsi į miestą, tad, tikėtina, miestas buvo planuojamas sistemingai.

„Toks miestas negalėjo plėstis be nukreipiančios rankos ir administracinio mechanizmo, – sako ekspertai. – Jo planavimo sprendimai įspūdingi, kasinėjant buvo rasta iš Egipto atgabentų įrankių – tai įrodo įspaudai ant jų.“

Po kai kuriais namais archeologai rado dar senesnio miesto liekanų – jis galėjo klestėti prieš kokius 7 tūkstančius metų, tai yra, eneolito laikotarpiu.

Kasinėjimus prieš kelio tiesimą inicijavusi bendrovė „Netivei Israel“ dabar planuoja kelią tiesti virš griuvėsių, kad juos apsaugotų, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()