Aptiko asteroidą, kuris gali įsirėžti į Žemę: Europos kosmoso agentūra įtraukė 2019 SU3 į pavojingų objektų sąrašą  ()

2084-ųjų rugsėjo vidurys. Dėka politikų, kurie kažkaip stebuklingai vis dėlto įsiklausė į mokslininkus ir aktyvistus, išvengėme blogiausio klimato kaitos scenarijaus. Jūs mėgaujatės puikiu arbatos puodeliu savo kieme ir tada – bum! Asteroidas sprogsta tiesiai virš jūsų galvos. Viskas – rytas sugadintas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gerai, leidome sau pasinerti į šią fantaziją (ypač tą dalį apie politikus), tačiau naujai atrastas namo dydžio asteroidas 2019 SU3 po 65 metų tikrai praskries labai jau arti mūsų. Remiantis dabartiniais orbitos parametrais, jis bus nutolęs 10 000 kilometrų atstumu nuo planetos paviršiaus.

Tikimybė, kad ji iš tikrųjų palies mūsų planetą, yra nedidelė, nes pesimistiškiausias scenarijus suteikia 1 iš 147 tikimybę – o kiti skaičiavimai rodo 1 iš 3600. Tačiau Europos kosmoso agentūra įtraukė 2019 SU3 į pavojingų objektų sąrašą – bent jau vien tam, kad dar kartą patikrintų matavimus, rašo „IFL Science“.

Toks didelis tikimybių spektras – nuo 1:147 iki 1:3600 – nėra toks jau neįprastas, jei kalbame apie asteroidų orbitų numatymą tolimesnėje ateityje. Pavyzdžiui, sunku net pasakyti tikslią datą, kada incidentas galėtų nutikti: preliminarus laikas yra nuo 2084 rugsėjo 16 iki rugsėjo 21.

Tačiau kas nutiktų, jei objektas vis dėlto iš tikrųjų susidurtų su Žeme? Na, greičiausiai, jis virstų bolidu, panašiu į Čeliabinsko meteorą, kuris 2013 m. sprogo virš Rusijos. Dabartiniai skaičiavimai rodo, kad 2019 SU3 skersmuo – nuo 9 iki 23 metrų – apytiksliai toks, koks, tikėtina, buvo ir Čeliabinsko meteoro.

Čeliabinsko asteroidas sudegė aukštuosiuose atmosferos sluoksniuose, tačiau susidariusi smūginė banga apgadino daugiau nei 7000 pastatų, o sprogusių langų stiklų šukės sužeidė 1 491 žmogų.

Nors tai gali būti ne itin pavojingas objektas, 2019 SU3 yra dar vienas priminimas apie tai, kiek mažai mes žinome apie kosmose skrajojančius akmenis – asteroidas buvo aptiktas tik rugsėjo 23 d., kelias valandas prieš tai, kai jis praskriejo netoli Žemės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(5)
(10)

Komentarai ()