Rudenį Žemę gali aplankyti asteroidas - mokslininkai apskaičiavo, kokia tikimybė, kad jis atsitrenks į mūsų planetą  ()

Šį rudenį yra maždaug 1 iš 7 000 tikimybė, kad Žemė sulauks nekviesto lankytojo iš kosmoso – asteroido „2006 QV89“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis Europos kosmoso agentūros (EKA) kosmoso objektų, kurie gali susidurti su Žeme, sąrašu, kosminė uoliena turėtų praskrieti pro mūsų planetą 2019 m. rugsėjo 9 d. Internete skelbiamas sąrašas buvo atnaujintas birželio 6 d. Iš dešimties sąraše esančių objektų „2006 QV89“ nurodytas ketvirtoje vietoje, rašoma livescience.com.

Palyginus su 10 kilometrų ilgio asteroidu, maždaug prieš 66 mln. metų pražudžiusiu neskraidančius dinozaurus, šis yra visai mažytis – vos 40 metrų skersmens, arba maždaug dviejų sujungtų kėglių takelių ilgio.

EKA stebi asteroido skrydžio trajektoriją, tačiau jis vargu ar kels grėsmę Žemei. Remiantis EKA modeliais, „2006 QV89“ greičiausiai priartės prie mūsų planetos maždaug 6,7 mln. kilometrų atstumu. Palyginimui – Mėnulis yra už 384 400 kilometrų.

EKA teigimu, tikimybė, kad asteroidas atsitrenks į Žemę – 1 iš 7 299. Kaip rodo kosminio kūno pavadinimas, „2006 QV89“ buvo atrastas 2006 m. rugpjūčio 29 d. Jį pastebėjo observatorijoje Tusone, Arizonos valstijoje, įsikūrusi organizacija „Catalina Sky Survey“. Šis asteroidas, pasirodo, yra gana dažnas mūsų planetos lankytojas.

EKA duomenimis, po 2019 m. „2006 QV89“ taip pat praskries pro Žemę 2032, 2045 ir 2062 m. Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA), kuri taip pat seka netoli Žemės skriejančius objektus, praėjusį mėnesį pradėjo bendradarbiauti su EKA ir ėmė tikralaikiu skelbti informaciją „Twitter“, kaip vyriausybė ir mokslininkai turėtų reaguoti, jei kiltų susidūrimo su asteroidais grėsmė.

Deja, filmo „Armagedonas“ („Armageddon“) gerbėjai gali pamiršti asteroidų sprogdinimą bombomis. Kovo mėnesį žurnale „Icarus“ paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad kuo didesnis asteroidas, tuo sunkiau jį susprogdinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai ()