Tai gali kardinaliai pakeisti išmaniuosius telefonus ir pasitarnauti kariuomenei: mokslininkai sukūrė naujos kartos ultra-ploną lęšį – lengvas, pigus ir su naktinio matymo galimybe  (4)

Nors gamintojai nuolat stengiasi, kad išmanieji telefonai būtų kuo lengvesni ir plonesni, tačiau juos apriboja lenkti kamerų lęšiai. Tačiau tai gali pasikeisti. Mokslininkai skelbia sukūrę plokštų lęšį, kuris yra 1000 kartų plonesnis ir 100 kartų lengvesnis, palyginus su įprastais lęšiais, tačiau pasižymi netgi dar geresnėmis savybėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai skaitmeninių kamerų objektyvai yra vienas darnus vienetas ir per lenkto stiklo lęšį praeinantys šviesos spinduliai koncentruojami į vieną tašką – vadinamą židiniu. Ir dėl šios priežasties išmaniųjų telefonų lęšiai būna bent dviejų milimetrų storio.

Tačiau dabar Jutos universiteto mokslininkai teigia, kad jiems „pavyko sukurti lęšio prototipą, kurį sudaro daugybė mikrostruktūrų“.

Kiekviena iš šių struktūrų veikia tarsi savotiški mini lęšiai, sulenkiantys šviesos spindulius ir nukreipiantys į kameros jutiklį. Tad visi mini lęšiai sukuria atskirus šviesos „gabalėlius“ ir drauge sudaro bendrą vaizdą.

„Galite apie šias mikrostruktūras galvoti, kaip apie mažus lęšio taškus“, - sako prof. Rajesh Menon. „Jie patys nėra lęšiai, bet kai visi veikia drauge, tampa vienu lęšiu.“

Mokslininkai teigia, kad su jų sukurtu lęšiu išgaunama vaizdo kokybė yra tokio pačio lygio, kaip ir su įprastu lenktu lęšiu, tačiau jų kūrinys yra vos kelių mikronų storio – kelis kartus plonesnis už žmogaus plauką.

Be to, tradiciniai lęšiai turi būti pagaminti iš palyginti sunkaus ir brangaus stiklo, o tokie plokšti lęšiai – iš pigesnio ir lengvesnio plastiko.

Dar vienas tokių lęšių privalumas, kad jie gali fiksuoti ilgųjų infraraudonųjų bangų spindulius. Tai reiškia, kad tokius lengvus lęšius galima panaudoti gaminant pigesnes naktinio matymo sistemas telefonuose, dronuose ar net kareivių naudojamoje naktinio matymo įrangoje.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(34)
(1)
(33)

Komentarai (4)