Toks neatitikimas yra labai netikėtas ir net pavojingas - nauja mįslė apie Venerą  ()

Venera aplink savo ašį sukasi neįprastai lėtai – vieną kartą apsisuka per daugiau nei 243 Žemės paras. Bet štai išmatuoti tikslią paros trukmę kaimyninėje planetoje, pasirodo, yra labai sudėtinga užduotis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Veneros paviršių dengiantys debesys trukdo įžiūrėti paviršiaus darinius, kurie galėtų tapti orientyrais matuojant sukimąsi. Visgi per kelis pastaruosius dešimtmečius matavimų buvo atlikta: radarais iš Žemės bei kosminių zondų misijų metu.

Deja, jų duodami rezultatai ne visada atitinka vieni kitus: pavyzdžiui, NASA Magellan zondas, dirbęs 1990-1991 metais, išmatavo Veneros paros trukmę, lygią 243 paroms ir 26,6 minutės, o šio amžiaus pradžioje dirbęs ESA zondas Venus Express nustatė, kad įvairios paviršiaus struktūros yra ne ten, kur prognozuota pagal Magellan išmatuotą Veneros paros ilgį; Venus Express duomenimis Veneros para yra 6,5 minutės ilgesnė.

Turint omeny, kad Magellan matavimų paklaidos siekia tik devynias sekundes, toks neatitikimas yra labai netikėtas. Ir pavojingas, nes tikslios žinios apie planetos sukimąsi yra būtinos, norint sėkmingai joje nutūpdyti palydovą.

Tokie planai po truputį svarstomi, bet jei misijos remtųsi Magellan išmatuota paros trukme, tai jau dabar ties pusiaujų esančių paviršiaus struktūrų padėtys prognozuojamų neatitiktų daugiau nei 20 kilometrų.

Naujame tyrime apskaičiuota vidutinė Veneros paros trukmė per pastaruosius 30 metų. Tam tyrėjai pasinaudojo radaro stebėjimų duomenimis, surinktais nuo 1988 iki 2017 metų. Nustatyta, kad Venera vieną kartą aplink ašį apsisuka per 243 paras ir 30,5 minutės, su 50 sekundžių paklaida.

Taigi Venera, panašu, tikrai sukasi truputį lėčiau, nei išmatavo Magellan. Kol kas neaišku, kodėl atsirado toks neatitikimas – ar Venera lėtėja nuolatos, ar jos paros trukmė reikšmingai svyruoja keleto metų laikotarpiu. Pastarasis atvejis įmanomas, jei Veneros sukimuisi įtakos turi jos tanki stora atmosfera arba Saulės vėjas.

Tiksliau nustatę Veneros paros kitimo pobūdį galėsime geriau suprasti ir šios planetos struktūrą, nes pastaroji nulemia, kaip labai planetos sukimąsi gali paveikti išoriniai veiksniai.

Tyrimo rezultatai publikuojami Icarus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(26)
(2)
(24)

Komentarai ()

Susijusios žymos: