Populiarūs sportininkų naudojami papildai gali padėti ir gydyti vėžį – veikia kaip molekulinės baterijos  ()

Kreatinas – organinė rūgštis, kurios yra žinduolių smegenyse, raumenyse ir kraujyje. Kreatino papildai yra labai populiarūs tarp sportininkų ir aktyvaus gyvenimo būdo propaguotojų. Kalifornijos universiteto Los Andžele mokslininkai neseniai atliko tyrimą, kuris atskleidė įdomią kreatino funkciją – tai yra molekulinė baterija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kultūristai ir kitų sporto šakų atstovai kreatiną vartoja jau tris dešimtmečius. Mokslininkai teigia, kad nedidelėmis dozėmis vartojamas kreatinas yra saugus, ką įrodo ir ilgalaikiai tyrimai. Tie papildai padeda raumenims greičiau gyti ir augti, pagerina energijos vartojimo dinamiką. Tačiau, kaip rodo naujas amerikiečių mokslininkų atliktas tyrimas, kreatinas taip pat gali padėti su vėžiu kovojančioms ląstelėms.

T-ląstelės prieš vėžį - be kreatino ir su kreatino papildais

Mokslininkai atliko eksperimentus su pelėmis. Iš auglių jie išskyrė T-ląsteles, žymimas CD8 ženklu. Tai - su vėžiu kovojančios imuninės sistemos ląstelės, dažnai vadinamos pirmaisiais kariais šiame mūšio lauke. Mokslininkai pastebėjo, kad prie jų dažnai būdavo prisišliejusios transportinės kreatino molekulės. Jiems kilo klausimas, kodėl su vėžiu kovojančios T-ląstelės yra atviresnės kreatinui nei kitos?

Mokslininkai genetiškai modifikavo peles, kad jos neturėtų genų, suteikiančių tas kreatiną transportuojančias molekules T-ląstelėms. Paprastai tariant, tos imuninės sistemos ląstelės nebegalėjo taip lengvai prisijungti kreatino molekulių. Mokslininkai pastebėjo, kad tai gerokai apsunkino tų pelių kovą su vėžiu - augliai augo ir plito gerokai lengviau.

Galiausiai, mokslininkai norėjo pažiūrėti, ar kreatino papildai gali padėti kovoti su vėžiu. Genetiškai nemodifikuotoms pelėms jie skyrė saugias kreatino dozes. Paaiškėjo, kad tiek per burną vartojamas, tiek leidžiamas kreatinas palengvina organizmo kovą su storosios žarnos ir odos vėžiu. Tai patvirtina, kad su vėžiu kovojančioms T-ląstelėms kreatinas yra būtinas.

Kaip kreatinas padeda kovoti su vėžiu?

Kreatino papildus žmonės vartoja ne šiaip sau. Daug energijos reikalaujančios ląstelės, kurias randame raumenyse ir smegenyse, naudoja kreatino molekules kaip baterijas (ar kondensatorius). Jose saugoma papildoma energija gali būti greitai išlaisvinama ir padeda užtikrinti sklandų audinių darbą.

Kaip dabar aiškėja, T-limfocitus galima įtraukti į ląstelių, kurioms reikia kreatino, sąrašą. T-ląstelės energijos pirmiausia gauna per metabolinius procesus. Antrasis šaltinis - kreatinas.  Mokslininkai šią sistemą lygina su hibridiniu automobiliu. Važiuojant įprastai mašina gali naudoti ir vieną iš savo energijos šaltinių, o staiga iki galo nuspaudus akseleratoriaus pedalą, bus naudojami abu.

Daugiau energijos turinčios T-ląstelės gali efektyviau kovoti su vėžiu.

Ateityje kreatiną bus galima įtraukti į vėžio gydymą

Papildai nėra vaistai, todėl mokslininkai neskuba vėžiu sergantiems žmonės rekomenduoti vartoti kreatino papildus. Tačiau jie atliko įdomų eksperimentą, kuomet kreatino skyrė kartu su imunoterapija.

Keturios iš penkių eksperimente naudotų pelių ne tik išgyveno, bet ir visiškai pasveiko nuo storosios žarnos vėžio. Mokslininkai joms tada vėl skyrė vėžinių ląstelių, tačiau tęsiama kreatino terapija peles nuo jų apsaugojo.

Tai yra vilties suteikiantys rezultatai. Galbūt ateityje kreatinas bent šiek tiek pagerins vėžiu sergančių žmonių galimybes išgyventi. Aišku, tyrimus būtina tęsti, kad būtų galutinai išsiaiškinta, kiek ir kada kreatino galima skirti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(33)
(3)
(30)

Komentarai ()