Mūsų protėviai medžiojo Sibiro vienaragius: žvėrys svėrė daugiau nei 3,5 tonų  ()

Naujausi tyrimai rodo, kad, žmonėms atsikrausčius į Sibiro regioną, tundroje dar klajojo priešistoriniai raganosiai, praminti Sibiro vienaragiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lotynų k. Elasmotherium sibiricum pavadinti raganosiai svėrė daugiau nei 3,5 t ir ant kaktos turėjo įspūdingą ragą, kuris veikiausiai siekė maždaug 1 m. Šie gyvūnai buvo bent 1 t sunkesni už šiuolaikinius raganosius, o jų kojos buvo gerokai ilgesnės.

Paleontologai manė, kad šie priešistoriniai raganosiai išnyko maždaug prieš 200 tūkst. metų. Tačiau nauji tyrimai atskleidė, kad ši rūšis dar gyvavo maždaug prieš 35 tūkst. metų.

Londone įsikūrusio Gamtos istorijos muziejaus mokslininkai ištyrė 23 raganosių kaulų atplaišas, taip pat kaukolę iš savo turimos kolekcijos. Mokslininkai naudojo naują, tikslesnį anglies-14 metodą, kuriuo datuojamos atskiros iš kaulų paimtos aminorūgštys. Be to, pirmą kartą pavyko išgauti fosilijos DNR. Pagal ją nustatyta, kad Sibiro vienaragių evoliucijos medis nuo šiuolaikinių raganosių atsiskyrė dar prieš 43 mln. metų.

Naujieji rezultatai reiškia, kad Sibiro vienaragiai gyveno vienu metu su neandertaliečiais ir šiuolaikiniais žmonėmis. O šie veikiausiai juos medžiojo. Kiti radiniai jau yra parodę, kad ledynmečių laikų žmonės nebijojo medžioti tokio dydžio gyvūnų.

Šiuolaikiniai raganosiai turi 245 pirmtakus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Iliustruotasis Mokslas
Iliustruotasis Mokslas
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()