Atsargiai! Populiarūs skausmą ir karščiavimą mažinantys vaistai gali sukelti autizmą ir kitus sutrikimus  (12)

Dėmesio ir aktyvumo sutrikimas, autizmas, hiperaktyvumo sutrikimas - jokie tėvai nenori išgirsti tokių diagnozių. Todėl nėščiosios turėtų stipriai apriboti savo vaistų vartojimą. Pasirodo, net populiarių skausmą ir karščiavimą malšinančių vaistų vartoti nereikėtų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Acetaminofenas - ar jums girdėtas šis pavadinimas? Tai - paracetamolis, kurio yra daugelyje skausmą malšinančių vaistų. Nėščiosioms patariama vengti bet kokių gydytojo neskirtų vaistų, tačiau paracetamolis dažnai atrodo kaip nekaltas ir nestiprus vaistas.

Džono Hopkinso universitete JAV atliktas tyrimas parodė, kad jei nėščioji vartoja acetaminofeną, ji stipriai didina riziką, jog vaikas sirgs autizmu, dėmesio ir aktyvumo bei hiperaktyvumo sutrikimu. Mokslininkai pasinaudojo vieno ilgalaikio tyrimo duomenimis, kuomet buvo paimti mėginiai iš 996 Bostone gimusių naujagimių virkštelių.

25,8% šių vaikų dar nesulaukę 9 metų išgirdo dėmesio ir aktyvumo sutrikimo diagnozę, 6,6 % buvo pripažinti kaip kenčiantys nuo autizmo sutrikimo, 4,2 % turėjo abu šiuos sutrikimus. Mokslininkai pabandė sugretinti šiuos rezultatus su aptiktu acetaminofeno lygiu. Paaiškėjo, kad tų mamų, kuriuos acetaminofeno vartojo daugiausiai, vaikai susidūrė su 2,26-2,86 kartais didesne dėmesio ir aktyvumo sutrikimo rizika nei tie, kurių mamos šių vaistų vartojo mažiausiai. Autizmo rizika nuo acetaminofeno atitinkamai išaugo 2,14-3,62 kartais.

Šie rezultatai mokslininkų per daug nenustebino. Ankstesni tyrimai taip pat nurodė, kad acetaminofenas nėštumo metu didina riziką, jog vaikai kentės nuo dėmesio ir aktyvumo sutrikimo, autizmo ir hiperaktyvumo. Tiesa, JAV gydytojai jau kurį laiką ragina besilaukiančias moteris vengti skausmą slopinančių vaistų. Kai kurie tokių vaistų veikia nervų sistemą. Poveikis suaugusiesiems yra labai nežymus, tačiau bręstančiam vaisiui tai gali stipriai pakenkti.

Daug vaistų, turinčių acetaminofeno, yra parduodami be recepto. Jie dažnai laikomi silpnais ir nepavojingais skausmą slopinančiais vaistais, todėl dažnai žmonės tingi perskaityti informacinį lapelį. O jame rašoma - „ar nėštumo metu preparatą vartoti saugu, nežinoma, todėl jo neturėtų vartoti nėščios arba tos moterys, kurios planuoja pastoti“.

(23)
(7)
(16)

Komentarai (12)