Elektroninių cigarečių pavojai daug didesni, nei atrodo: gydytojai jau įspėja ne tik apie plaučių vėžį  ()

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) paskelbė perspėjimą visuomenei. Jame žmonėms patariama „apsvarstyti galimybę neberūkyti elektroninių cigarečių“. Jungtinių Valstijų maisto ir vaistų administracija (FDA) paskelbė panašų perspėjimą, kuriame ragino besinaudojančius vadinamojo veipinimo įrenginiais nepirkti jų „gatvėje“ ir nemėginti keisti pačių cigarečių sandaros ar joms skirtų medžiagų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abu svarbiausių šalies sveikatos agentūrų paskelbti pranešimai nebuvo netikėti: per pastaruosius du mėnesius žiniasklaidoje buvo gausu informacijos apie naujausią žinomą elektroninių cigarečių poveikį.

Šiuo metu 21 JAV valstijoje patvirtintos 26 mirtys, ištikusios dėl su veipinimu susijusių negalavimų. Visoje šalyje pranešta apie 1299 sunkių plaučių ligų, siejamų su elektroninėmis cigaretėmis, atvejus.

Kodėl taip nutiko? Mokslininkai vis dar tiksliai nežino – daugiausia todėl, kad veipinimas yra palyginti nauja tendencija: kaip rodo Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenys, nuo 2011-ųjų iki 2018-ųjų elektrines cigaretes rūkančių JAV moksleivių procentas išaugo nuo 1,5 iki 20,8 (arba nuo 220 tūkstančių iki 3,05 milijono moksleivių).

Tačiau tai nereiškia, kad ekspertai dėl neigiamų elektroninių cigarečių poveikio klaidžioja visiškoje tamsoje. Nuo įvairių plaučių ligų iki retų nelaimių – health.com pateikia viską, kas kol kas yra žinoma apie elektroninių cigarečių rūkymo pavojus.

Pirma: jei dar nežinote – paaiškinimas, kas yra veipinimas

Visi terminai gali būti gana painūs, tačiau esmė yra tokia: garintuvas – bet koks prietaisas, šildantis ir smulkutėmis dalelytėmis purškiantis (aerozoliuojantis) tirpalą, kuris yra įkvepiamas. Elektroninė cigaretė yra tokio garintuvo tipas, kuriame naudojamas nikotino tirpalas – juk pavadinime visgi yra žodis cigaretė. Tiesa, garintuvai gali būti naudojami ir marihuanai rūkyti.

Nors patys garintuvai tam tikrose situacijose gali kelti pavojų, daugiausia problemų kyla dėl garinamo tirpalo. „Tirpalas sudarytas iš dalelių, siejamų su toksišku poveikiu širdžiai ir plaučiams bei vėžiu“, – pasakoja medicinos mokslų daktarė, Klivlando klinikos kardiologė Tamanna Singh.

„Pavyzdžiui, rūkant elektronines cigaretes susidarantis formaldehidas yra plačiai pagarsėjęs kancerogenas“, – pažymi T. Singh. Pasak JAV nacionalinio vėžio instituto, formaldehidas yra pramoninis fungicidas ir dezinfekavimo priemonė. Jis naudojamas lavoninėse kūnams balzamuoti ir apsaugoti.

Garinimo tirpaluose yra ne tik kancerogenų, bet dažniausiai ir nikotino. Pasak JAV nacionalinio priklausomybių instituto, jis sukelia didžiulę priklausomybę. Tokią didelę priklausomybę jis sukelia visų pirma todėl, kad skatina dopamino, kurį smegenys vertina kaip apdovanojimą, išsiskyrimą. Nikotinas taip pat pripažintas narkotiku, paskatinančiu stipresnių narkotikų vartojimą – kitos narkotinės medžiagos ar netgi veiklos tuomet atrodo malonesnės.

Kodėl žmonės veipina? Atsakymas paprastas: dėl reklamos įtakos

Paprastai kalbant, elektroninės cigaretės reklamuojamos kaip įprastų cigarečių alternatyva. Elektroninių cigarečių gamybos kompanija „Juul“ neseniai sulaukė Maisto ir vaistų administracijos įspėjimo dėl federalinių nuostatų pažeidimo, nes be šios agentūros patvirtinimo pardavinėjo elektronines cigaretes pateikdami jas kaip sveikesnę įprastų cigarečių alternatyvą.

Bet tai ne visai tiesa, sako Klivlando klinikos pulmonologas daktaras Johnas Carlas. Jis aiškina, kad iš pradžių elektroninės cigaretės buvo pateikiamos kaip prietaisas, padedantis mesti rūkyti. „Tai buvo prietaisai, skirti mesti rūkyti. Šiam konkrečiam tikslui elektronines cigaretes naudojantiems žmonėms jos paprastai suteikia naudos, jei jomis papildomos programos, padedančios keisti rūkančiojo elgesį. Taikant griežtas metimo rūkyti programas, elektroninės cigaretės gali atnešti naudos“, – pasakoja daktaras J. Carlas.

Tačiau naudos gauna tik tie žmonės, kurie bando mesti rūkyti cigaretes, kurios, pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, per metus pasiglemžia 480 tūkstančių Jungtinių Valstijų gyventojų gyvybes. Tad nors veipinimas iš tiesų gali būti mažiau pavojingas nei įprastas rūkymas – labai svarbu atkreipti dėmesį, kad jis yra tik mažiau pavojingas, vadinasi, žala vis tiek daroma – tai vis tiek yra nepaprastai nesveikas įprotis. Ligų kontrolės ir prevencijos centrai savo požiūrį į veipinimą išreiškia taip: „Jei niekada nerūkėte ar nemėginote tabako produktų, to daryti ir nepradėkite“.

Kokios konkrečios sveikatos problemos siejamos su elektroninėmis cigaretėmis?

Pasak „Wall Street Journal“, veipinimo krizė prasidėjo vasarą – birželį ir liepą – Viskonsino ligoninėje, kai gydytojai pamatė, kad per trumpą laiką į ligoninę pateko šeši anksčiau sveikata nesiskundę pacientai, dauguma jų – paaugliai, kuriems trūko oro, jie juto krūtinės skausmą ir nuovargį, tačiau jokių infekcijos požymių nebuvo. Kaip pranešama, visiems jiems buvo būdingas tas pats įprotis – elektroninių cigarečių rūkymas.

Pavojaus signalas nuskambėjo per visą šalį, buvo pradėti kriminaliniai tyrimai prieš elektronines cigaretes gaminančias kompanijas, o mokslininkai ėmė tirti šį atvejį, siekdami kuo daugiau išsiaiškinti apie su elektroninėmis cigaretėmis susijusius susirgimus. CDC juos oficialiai pavadino „su elektroninių cigarečių (kitaip – veipingo) produktų naudojimu susijusiais plaučių pažeidimais“ (angliškas sutrumpinimas – EVALI).

Tame pačiame spalį paskelbtame pranešime Ligų kontrolės ir prevencijos centrai detaliai išdėstė šių susirgimų simptomus. Pasak CDC, 95 procentai pacientų, kuriems buvo diagnozuota EVALI, patyrė kvėpavimo takų problemų – jie kosėjo, jiems trūko oro, skaudėjo krūtinę. Kiti pacientai informavo apie tokius virškinamojo trakto sutrikimus kaip pykinimas, viduriavimas ir vėmimas. Taip pat pasitaikė tokių, kurie susidūrė su šaltkrėčiu, svorio kritimu ir karščiavimu.

Rugsėjį „New England Journal of Medicine“ paskelbtame tyrime šie su elektroninių cigarečių rūkymu susijusių ligų simptomai nagrinėjami giliau. Tyrime analizuojami 53 pacientų, kuriuos ištiko „sunkūs nepaaiškinamos kilmės kvėpavimo takų susirgimai“, atvejai Viskonsine ir Ilinojuje – tai buvo pirmieji pranešimai apie sunkius plaučių negalavimus, siejamus su veipinimu, gauti liepos pabaigoje ir rugpjūčio pradžioje. Visi pacientai buvo paguldyti į ligoninę, jiems pasireiškė kvėpavimo takų, virškinamojo trakto ir bendrieji simptomai – pykinimas, vėmimas, kosulys, krūtinės skausmas, oro trūkumas, karščiavimas, svorio kritimas. Visi informavo 90 dienų laikotarpiu prieš simptomų pradžią rūkę elektronines cigaretes.

CDC pažymėjo, kad dalis žmonių prisipažino, jog prieš susirgdami EVALI veipinimo prietaisuose jie vartojo THC (kanapėse esančio psichoaktyvaus junginio) turinčių produktų. Iš 573 pacientų, pateikusių informaciją apie veipinimo įrenginių naudojimą, 76 procentai teigė kažkuriuo metu per 90 dienų prieš EVALI simptomų pradžią vartoję THC turinčių produktų. Beveik trečdalis iš šių 573 pacientų sakėsi savo veipinimo įrenginiuose naudoję tik THC turinčius produktus. „Turimi duomenys leidžia spręsti, kad THC turintys produktai šiame protrūkyje suvaidino tam tikrą vaidmenį, tačiau konkreti cheminė medžiaga ar medžiagos, sukeliančios EVALI, dar nebuvo nustatyti, o nikotino turintys produktai, kaip galima negalavimų priežastis, atmesti nebuvo“, – aiškino Ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

Veipinimas gali ir kitais būdais pažeisti plaučius ir kvėpavimo takų sistemą

Kadangi veipinimas tebėra palyginti naujas reiškinys, ilgalaikio jo poveikio (pavyzdžiui, dėl elektroninių cigarečių įtakos vėžio vystymuisi) tyrimų nėra. Tačiau, kalbant apie trumpalaikį veipinimo poveikį, ypač – apie su veipinimu susijusias ligas, pavojus atrodo realus.

„Apie trumpalaikį poveikį [plaučiams] žinome daug“, – sako daktaras J. Carlas, aiškindamas, kad veipinimas plaučiuose sukelia uždegimą. Veipinimas taip pat gali paralyžiuoti blakstienėles – į plaukus panašius išsikišimus kvėpavimo takų epitelyje, pašalinančius mikrobus ir dulkes. Paralyžiuotos blakstienėlės nebegali atlikti savo darbo ir saugoti plaučių, o tai didina infekcijos, pavyzdžiui, plaučių uždegimo (pneumonijos) riziką. Su veipinimu siejama tiek lipoidinė pneumonija (plaučių infekcija, kurią sukelia plaučiuose esantys lipidai (riebalai), tiek cheminė peneumonija (plaučių infekcija, kurią sukelia įkvėptos cheminės medžiagos).

Pasak „British Medical Journal“ (BMJ) 2019-aisiais paskelbto tyrimo, veipinimas taip pat siejamas su „padidėjusia gargaliavimo, švokštimo ir panašių kvėpavimo takų simptomų rizika“. Tyrimo autoriai išanalizavo beveik 30 tūkstančių asmenų, kurie rūkė įprastas cigaretes, elektronines cigaretes arba apskritai nerūkė, duomenis. Kaip parodė analizės rezultatai, „palyginus su nerūkančiais, dabar rūkantiems gargaliavimo, švokštimo ir panašių kvėpavimo takų simptomų rizika buvo smarkiai išaugusi“. Tą visų pirma infekcijos rūkančiųjų kvėpavimo takuose.

Veipinimas gali suniokoti visą širdies ir kraujagyslių sistemą

Neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, ypač širdžiai, daugiausia sukelia elektroninėse cigaretės esantis nikotinas.

„Nikotino poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai yra pakankamai gerai žinomas. Jis apima tokių širdies ir kraujagyslių sistemos ligų kaip širdies smūgis ir insultas bei staigi kardialinė mirtis skaičiaus padidėjimą“, – sako daktarė T. Singh. Ji pridūrė, kad nikotinas sukelia kraujospūdžio padidėjimą ir didelius cholesterolio kiekio kraujyje nukrypimus nuo normos, „kurie yra susiję su padidėjusiu sergamumu širdies ir kraujagyslių ligomis ir mirtingumu nuo jų“. 2017-aisiais „Nature Reviews Cardiology“ paskelbtas tyrimas patvirtina šiuos žodžius. Tyrime aiškinama, kad „iki šiol dauguma elektroninių cigarečių žmonių širdies ir kraujagyslių sistemai sukeliamų problemų sutampa su mums žinomu nikotino poveikiu“.

Kalbant ne vien apie širdį, elektroninės cigaretės, ypač jų kvapusis skystis, gali būti pavojingi organizmo endotelio ląstelėms. Tai „ląstelės, kurios suformuoja giliausią kraujagyslių sluoksnį ir yra nepaprastai svarbios kontroliuojant kraujagyslių susitraukimą ir atsipalaidavimą bei kraujo krešėjimą“, – aiškina T. Singh.

2019-aisiais „Journal of the American College of Cardiology“ paskelbtame tyrime daroma išvada, kad elektroninių cigarečių skysčiai – būtent cinamono kvapo skysčiai, kurie tyrime buvo paminėti drauge su dar penkiais kvapais – paskatino endotelio ląstelių veiklos sutrikimus, o tai galiausiai gali sukelti širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.

Elektroninės cigaretės iš tiesų gali sprogti rūkymo metu

Iki šiol dėl elektroninių cigarečių sukeliamų sveikatos problemų daugiausia kaltinami garinimo tirpalai ir jų garai, tačiau bėdų gali pridaryti ir patys prietaisai.

2019-ųjų birželį „New England Journal of Medicine“ paskelbė paciento atvejo ataskaitą, kurioje buvo dėstoma 17-mečio, kuriam berūkant elektroninę cigaretę ši sprogo burnoje, istorija. Pasak ataskaitos, paciento žandikaulis lūžo, smakre atsivėrė skylė, aplinkiniai audiniai buvo smarkiai sužaloti. Pacientui teko atlikti žandikaulio atstatymo operaciją.

FDA taip pat paskelbė gidą, kuriame išdėstyti patarimai, kaip išvengti elektroninės cigaretės sprogimo. Rekomenduojama laikyti elektronines cigaretes taip, kad šios nesiliestų su metaliniais daiktais. Be to, Maisto ir vaistų administracija įspėja, kad nereikėtų įkrauti elektroninės cigaretės tam neskirtu krovikliu, pavyzdžiui, skirtu telefonui ar planšetei. Be to, reikia pakeisti sugadintas ar sušlapusias elektroninių cigarečių baterijas.

Gali būti, kad veipinimas sukelia traukulius

Balandžio pranešime FDA atskleidė, kad „kai kurie elektronines cigaretes rūkantys žmonės, ypač jaunuoliai, po rūkymo patiria traukulius“. Pranešime pažymima, jog traukuliai (nuo 2010 iki 2019 metų buvo pranešta apie 35 jų atvejus) yra apsinuodijimo nikotinu požymis. Apsinuodijama, kai asmuo suvartoja per daug nikotino. Paprastai mirtina nikotino dozė suaugusiajam yra 30–60 miligramų.

Tiesa, FDA pažymi, kad visgi nėra žinoma, ar egzistuoja aiškus tiesioginis ryšys tarp elektroninių cigarečių rūkymo ir traukulių pavojaus. Pasak pranešimo spaudai, su elektroninių cigarečių rūkymų susiję traukuliai gali būti siejami su įvairios koncentracijos nikotino dozėmis, atvejais, kai gaunama didesnė nikotino dozė, nei buvo manoma, taip pat tais atvejais, kai rūkantieji turėjo rimtų sveikatos sutrikimų arba vartojo kitų medžiagų.

Nors veipinimo poveikio tyrimai tebėra savo pradiniame etape, vienas dalykas aiškus jau dabar: elektroninių cigarečių rūkymas kenkia, o atsižvelgiant į pastarųjų mėnesių įvykius ir numanant, kad tai gali būti tik pradžia, į patarimą mesti rūkyti elektronines cigaretes derėtų pažvelgti rimtai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(8)
(-1)

Komentarai ()