Mokslininkai mano, kad gydant depresiją labai dažnai pamirštama viena galimybė - šie vaistai gali padėti, bet psichiatrai dažniausiai jų neskiria  (3)

Depresija - dažniausiai pasitaikantis psichinės sveikatos sutrikimas. Nors egzistuoja vaistų, jie nepadeda didelei daliai depresijos pacientų. Tačiau mokslininkai mano, kad viena galimybė gydyti depresiją dažnai yra praleidžiama pro akis - kartais gali padėti net aspirinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aspirinas ir paracetamolis nėra laikomis antidepresantais. Ir ne šiaip sau - jie tokie ir nėra. Tačiau ne vienas mokslinis tyrimas rodo, kad priešuždegiminiai vaistai gali padėti sumažinti depresijos simptomus. Tiesa, šie tyrimai dažnai turi trūkumų ir jų rezultatai niekada nevirto oficialiai patvirtintomis terapijomis. Todėl dabar mokslininkai peržvelgė 30 tokių tyrimų, analizavusių 1610 žmonių duomenis ir nustatė, kad priešuždegiminiai vaistai iš tikrųjų padeda.

Visuose šiuose tyrimuose priešuždegiminiai vaistai buvo lyginami su placebo poveikiu. Yra žinoma, kad placebo efektas depresijos gydyme dažnai būna labai stiprus, tačiau priešuždegiminiai vaistai pasirodė žymiai geriau. Jie 52 % geriau malšino depresijos simptomus ir net 79 % dažniau juos visiškai eliminavo. Efektyviausi priešuždegiminiai preparatai buvo Omega-3 riebalų rūgštys, minociklinas ir statinai.

Tyrimai tęsėsi tik 4-12 savaičių ir juose dalyvavo nepakankamas žmonių kiekis, kad būtų galima daryti kažkokias platesnes išvadas. Tačiau mokslininkai pastebi, kad šalutinis poveikis nebuvo pastebėtas. Kita vertus, nors tyrimo dalyviai teigė jaučiantys simptomų pagerėjimą, jie negalėjo sakyti, kad pagerėjo jų gyvenimo kokybė. Vėlgi, norint daryti konkrečias išvadas, reikėtų atlikti platesnius ilgalaikius tyrimus.

Priešuždegiminiai vaistai veikė ir savaime, tačiau žymiai efektyvesni buvo, kai buvo vartojami su standartiniais antidepresantais. Kodėl jie veikia? Mokslininkai negali tiksliai paaiškinti viso mechanizmo, tačiau depresijos tyrimai ne kartą rodė, kad nuo šio sutrikimo kenčiantys pacientai dažnai turi ir silpnų uždegiminių procesų požymių.

Taigi, mokslininkai kol kas negali rekomenduoti vartoti priešuždegiminius vaistus su antidepresantais. Tyrimai rodo, kad tokia gydymo strategija būtų veiksminga, tačiau, aišku, reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima kurti konkrečias rekomendacijas. Kita vertus, ši informacija suteikia vilties, kad efektyvesnis depresijos gydymas gali būti pasiekiamas lengviau nei daugelis įsivaizdavo.

(12)
(5)
(7)

Komentarai (3)