Labai smagus būdas sumažinti savo mirties riziką sukelia į marihuaną poveikį panašų efektą  (1)

Neturėkite žalingų įpročių ir sveikai maitinkitės - tai yra paprasčiausi būdai sumažinti savo mirties riziką. Tačiau yra ir dar vienas labai efektyvus būdas gyventi ilgiau ir sveikiau. Jis ne tik sumažina mirties riziką, bet ir sukelia didžiulį malonumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvenimo trukmė priklauso nuo daugybės faktorių - nuo gyvenimo būdo, mitybos, genų, gyvenamosios aplinkos. Mirtis yra neišvengiama, tačiau ją galima nutolinti. Vienas iš būdų tai padaryti - bėgiojimas. Ir to nebūtina daryti labai intensyviai ir dažnai.

Mokslininkai surinko 14 tyrimų, įtraukusių 232149 žmones. Jie buvo stebimi pakankamai ilgą laiką - kai kurie tyrimai dalyvius sekė 5,5 metus, tačiau kiti juos stebėjo net 35 m. Per tyrimų laikotarpį mirė 25951 dalyvis. Mokslininkai palygino šiuos duomenis su jų fiziniu aktyvumu. Paaiškėjo, kad bėgiojimas net 27 % sumažina mirties riziką.

Geriausia tai, kad bėgioti net nebūtina labai dažnai. 50 minučių bėgimas kartą per savaitę atneša labai gerus rezultatus, tačiau net ir trumpesnis bėgimas duoda naudos. Bėgiojimas mirties nuo širdies ligų riziką sumažina 30 %, o nuo vėžio - 23 %. Šis poveikis buvo pastebimas tiek tarp moterų, tiek tarp vyrų, nepriklausomai nuo jų amžiaus. Todėl metas pabėgioti!

Bet, jei nebėgiojate, tikriausiai manote, kad tai - varginantis ir nuobodus užsiėmimas, tiesa? Iš tikrųjų bėgiojimas sukelia didelį malonumą. Ne vienas tyrimas rodė, kad bėgiojant išsiskiria endorfinas - cheminė opiumo medžiaga, turinti savybę nuskausminti ir kelti euforiją. Bėgiojantys žmonės yra laimingesni, geriau miega, turi geresnę atmintį ir, aišku, turi daugiau energijos, todėl gali būti produktyvesni.

Tiesa, endorfinai gali ir nepaaiškinti tos euforijos, kurią jaučia sportuojantys žmonės. Vienas Vokietijos mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad tą „bėgiko euforiją“ gali sukelti ir endokanabinoidinės sistemos suaktyvėjimas. Tai - sistema, kurią aktyvuoja kanapių produktai. Kitaip tariant, bėgimas (ar kitoks intensyvus sportavimas) bent jau teoriškai gali sukelti į marihuanos poveikį panašų efektą.

Taigi, bėgiojimas sumažina mirties riziką ir gyvenimą paverčia malonesniu. Tačiau dabar, kai artėja žiema, žmonės dažnai bėgioti nebenori dėl žemos temperatūros, todėl bėgiojimą galima pakeisti aerobika, plaukiojimu baseine ar kitomis treniruotėmis.

(33)
(13)
(20)

Komentarai (1)