7 svarbiausi žmogaus kūno rodikliai: kontroliuodami juos išvengsite 40 lėtinių ligų  ()

Lietuvos sporto universiteto (LSU) profesorius Albertas Skurvydas sako, jei jums rūpi jūsų sveikata, tai privalote žinoti šią visiems suprantamų ir prieinamų rodiklių septyniukę „ką tik išlipę iš lovos“!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ši septyniukė rodo, kada jūsų kūną ir kokiomis pajėgomis pradeda atakuoti apie 40 lėtinių ligų. Štai tie rodikliai, kuriuos pristatau remdamasis penkiomis svarbiausiomis medicinos ir sveikatos mokslų tarptautinėmis organizacijomis”, – sako A. Skurvydas.

1) Blogo riebalo – trigliceridų (TG) kiekis kraujyje: mažiau nei 1,7 mmol/L. Jei peržengiate šią ribą, tai rimtas signalas, kad kažkas negerai su jūsų fiziniu aktyvumu, mityba, stresu.

2) Gero riebalo – didelio tankio lipoproteinų (HDL) koncentracija kraujyje: vyrams turi būti ne mažiau kaip 1,03 mmol/L; moterims ne mažiau 1,3 mmol/l. Juos sureguliuoti padeda optimalus fizinis aktyvumas ir Viduržemio jūros dieta bei streso mažinimo technologijos (vaistai į tai neįtraukiami).

3) Apimtis per juosmenį: vyrams ne daugiau nei 102 cm; moterims – ne daugiau nei 88; arba kūno masės indeksas ne daugiau nei 30 kg/m2; (juos sumažinti padeda optimalus fizinis aktyvumas ir Viduržemio jūros dieta, saikingas kalorijų ir angliavandenių apribojimas, streso mažinimo technologijos bei kūno grūdinimas/vėsinimas (vaistai į tai neįtraukiami).

4) Kraujospūdis: ne didesnis nei 135/90 mm/Hg.

5) Gliukozės koncentracija kraujyje: ne daugiau nei 6 mmol/L. Ją sumažinti padeda optimalus fizinis aktyvumas (ypač didelio intensyvumo), Viduržemio jūros dieta, saikingas kalorijų ir angliavandenių apribojimas, streso mažinimo technologijos (vaistai į tai neįtraukiami).

6) Sisteminį organizmo uždegimą rodantis baltymas (CRB) ne daugiau nei 3-5 mmol/L. Jo ypač padidėja esant dideliam nutukimui, stresui ir mažam fiziniam aktyvumui (jį mažina fiziniai pratimai, saikingas kalorijų apribojimas; streso sumažinimas).

7) Mažas kasdieninis fizinis aktyvumas: per dieną mažiau nei 60 min (apie 5-15 min turi būti didelio intensyvumo).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Albertas Skurvydas
(31)
(8)
(23)

Komentarai ()