Kas labiau kenkia - elektroninės cigaretės ar įprastas cigaretės iš tabako? Laikas keisti savo žinias  (3)

Ar elektroninės cigaretės mažiau kenksmingos už įprastas cigaretes iš tabako? Naujo tyrimo duomenimis, bent jau širdies ir kraujagyslių sistemai jos – ne mažiau kenksmingos, rašoma medicalnewstoday.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak vieno iš tyrimo autorių, „elektroninės cigaretės kenkia ne mažiau, o gal net ir daugiau“, nei įprastos cigaretės.

Amerikos širdies ligų tyrimų asociacija atliko du tyrimus siekdami išsiaiškinti, ar elektroninės cigaretės žalingos sveikatai. Buvo tirtas elektroninių cigarečių poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai.

Šiuo aspektu tyrimo duomenų per maža, kad būtų galima daryti tvirtas išvadas, kita vertus abiejų tyrimų autoriai pabrėžė – yra tikimybė, kad elektroninės cigaretės daro ne mažesnę, o gal net didesnę žalą sveikatai.

Bostono universitetinės medicinos mokyklos Masačusetse daktarė Sana Majid vadovavo pirmam tyrimui, kurio metu tirtas cholesterolio, trigliceridų ir gliukozės lygis rūkančiųjų organizme.

Žmogaus fiziologijos laboratorijos medicinos direktorius, neinvazinės laboratorijos „Cedars-Sinai“ medicinos centre Los Andžele direktoriaus pavaduotojas daktaras Florianas Raderis vadovavo antram tyrimui, kurio objektas buvo kraujo pritekėjimas į širdį.

Elektroninės cigaretės ir cholesterolis

Pirmo tyrimo autoriai – daktarė S. Majid su komanda lygino sveikų įprastas cigaretes rūkančių suaugusiųjų, elektronines cigaretes rūkančių suaugusiųjų, nerūkančių suaugusiųjų ir suaugusiųjų, rūkančių elektronines ir įprastas cigaretes, širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.

Tyrime dalyvavo 486 asmenų nuo 21 iki 45 m. amžiaus, nesigydę nuo širdies ir kraujagyslių ligų, nevartojantys vaistų. Tyrėjai atsižvelgė į tiriamųjų amžių, rasę, lytį.

Analizė parodė, kad vien elektronines cigaretes rūkančių žmonių organizme buvo didesnis lygis vadinamojo blogojo cholesterolio (LDL), o bendras cholesterolio lygis mažesnis, lyginant su nerūkančiais žmonėmis.

Vadinamojo gerojo cholesterolio (HDL) lygis buvo žemesnis įprastas ir elektronines cigaretes (abejas) rūkančių žmonių organizme.

Galbūt dar žalingesnės sveikatai

Antro tyrimo metu daktaras F. Raderis su kolegomis tikrino kraujo pritekėjimą į širdį 19-ai suaugusiųjų (24–32 m. amžiaus) prieš ir po įprastų arba elektroninių cigarečių rūkymo. Tyrėjai atliko tiriamiesiems echokardiografiją (tai – neinvazinis širdies ir stambių kraujagyslių ligų diagnostikos metodas).

Vainikinių kraujagyslių mikrocirkuliaciją tiriamiesiems tikrino poilsio metu ir po fizinio streso, imituoto sportiniais pratimais rankoms.

Daktaras F. Raderis teigė: „Rūkiusių įprastas cigaretes organizme kraujo tekėjimas šiek tiek paspartėjo po įprastos cigaretės [dūmų] įkvėpimo, paskui dėl streso sulėtėjo. Rūkiusių elektronines cigaretes organizme tiek po rūkymo ramybės būsenoje, tiek po streso (atlikus pratimus) kraujo pritekėjimas sulėtėjo.“

Viena iš tyrimo autorių, neinvazinės laboratorijos „Cedars-Sinai“ medicinos centro direktorė daktarė Susan Cheng teigė: „Mus nustebino tai, kad surūkius elektroninę cigaretę, kraujo pritekėjimas į širdį sumažėdavo net ramybės būsenoje, nepatiriant streso.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(6)
(6)

Komentarai (3)