Unikalus rezonansas Saulės sistemoje  ()

Aštuntoji Saulės sistemos planeta Neptūnas turi 14 žinomų palydovų. Didžiausias jų yra Tritonas, besisukantis priešinga kryptimi nei kiti, o daugelis mažųjų atrasti palyginus neseniai – Voyager 2 praskridimo metu 1989 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pristatyta dviejų tokių palydovų, Najadės ir Talasos, judėjimo 1989-2016 metais analizė. Jos abi skrieja labai arti planetos – Najadė vieną ratą apsuka per septynias valandas, Talasa per septynias su puse.

Atstumas tarp jų orbitų yra vos 1850 km, bet palydovai vienas prie kito niekada nepriartėja arčiau nei per 3540 kilometrų. Taip atsitinka todėl, kad Najadės orbita yra pasvirusi, lyginant su kitų palydovų, todėl ji visada praskrenda arba aukščiau Talasos, arba žemiau jos. Tiksliau sakant, du kartus ji praskrenda viršuje, tada du kartus apačioje, paskui konfigūracija kartojasi.

Toks orbitų rezonansas yra unikalus Saulės sistemoje. Kol kas neaišku, kaip jis atsirado, bet greičiausiai tai susiję su palydovų kilme. Ir Najadė, ir Talasa yra maži, kelių dešimčių kilometrų ilgio, mažo tankio objektai, greičiausiai susiformavę iš didesnio palydovo nuolaužų. Formavęsi kartu, jie galėjo sukibti į keistą rezonansą nuo pat atsiradimo.

Najadės orbitos posvyris gali būti sąveikos su kitu palydovu pasekmė, o rezonansas padeda jai tokią orbitą išlaikyti.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: