Tik pusė smegenų, bet veikia visos funkcijos, o tokie žmonės kartais dar protingesni už normalius - kaip tai gali būti?  (0)

Vieno smegenų pusrutulio pašalinimas daugeliui atrodo kaip siaubinga praeities medicinos procedūra. Tačiau tai vis dar daroma iki šiol, nors ir retai. Priešingai nei galite pagalvoti, pacientai po to ne tik kalba, vaikšto ir mokosi, bet dar ir baigia universitetus, sprendžia galvosūkius ir kartais yra protingesni už savo bendraamžius. Kalifornijos technologijos instituto mokslininkai nusprendė pažiūrėti, kaip tai veikia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smegenų pusrutulio pašalinimas yra ypatingai reta procedūra. Ji atliekama tik tiems nuo epilepsijos kenčiantiems vaikams, kuriem nepadeda jokie kiti gydymo būdai. Jei nepadeda vaistai, ne tokios rimtos invazinės procedūros, o patys traukuliai yra labai pavojingi ir kenkia vaiko vystymuisi, kartais nelieka kitos išeities kaip tik pašalinti ar atjungti vieną smegenų pusrutulį, kuriame epilepsija ir yra išplitusi.

Skamba kaip siaubinga medicinos istorijos dėmė? Ne, tai yra visai normali, bet labai reta chirurginė procedūra, kuri padeda 85-90 % pacientų. Žinoma, tai yra kardinalus gydymo metodas, tačiau nemanykite, kad žmonės su puse smegenų negali gyventi pilnaverčio gyvenimo.

Pusrutulio pašalinimas atliekamas tik kraštutiniais atvejais. Dėl to šių vaikų protiniai gebėjimai po procedūros net pagerėja, nes nesiliaujantys žiaurūs priepuoliai trikdydavo jų vystymąsi. 1975 metais mokslininkai tyrinėjo kelis žmones, kurie uždaugo turėdami tik pusę smegenų. Vienas vaikinas, kuris vieno pusrutulio neteko būdamas penkerių, užaugo, baigė universitetą, įgijo magistro laipsnį ir buvo sėkmingesnis už savo bendraamžius. Žinoma, taip sekasi ne visiems. Kiti žmonės pasižymi šiokiais tokiais kognityvinės raidos sutrikimais, sunkiai kalba (dėl pažeistų kalbos centrų), tačiau dauguma gyvena įprastą gyvenimą.

Naujas Kalifornijos technologijos instituto mokslininkų atliktas tyrimas vėl nustebino mokslininkus. Tyrėjai teigia, kad su visais tyrimo dalyviais, tarp kurių buvo 6 visiškai sveiki žmonės ir 6 su vienu smegenų pusrutuliu, kalbėjosi normaliai. Tik ekrane pasirodžius smegenų skenavimo duomenims, mokslininkai prisimindavo, kad kai kurie dalyviai yra kitokie. Visi jie kalbėjo, vaikščiojo ir norėjo sužinoti daugiau informacijos apie tai, ką mato mokslininkai.

O tai, ką jie pamatė, yra ypatinga smegenų galimybė prisitaikyti. Mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurių smegenų dalis buvo pašalinta, pasižymėjo žymiai stipresniais ryšiais tarp skirtingų smegenų regionų. Pusrutulio pašalinimo operacijos šiem dalyviams buvo atliktos anksti vaikystėje - kai kurie buvo vos 3 mėnesių amžiaus, vyriausias - 11 metų. Vaikystėje smegenys yra itin plastiškos, lengvai formuoja neuronų jungtis. Taigi, smegenys greitai kompensavo trūkstamą pusrutulį suformuodamos stipresnius ryšius su išlikusiais smegenų regionais.

Mokslininkai norėtų šį reiškinį patyrinėti išsamiau. Tai iš tikrųjų yra labai keista, nes net mažesni pažeidimai po insulto ar traumų sukelia viso gyvenimo neįgalumą ar net mirtį. Kita vertus, pati procedūra buvo ištobulinta per kelis dešimtmečius ir smegenyse paliekami pažeidimai yra kontroliuojami ir apgalvoti, priešingai nei traumų ar insulto atveju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai (0)