Vanduo su citrina yra labai gerai, bet gali pridaryti ir didelių problemų: ką reikia žinoti  ()

Norint gyventi sveikai, džiaugtis energija, geru virškinimu ir švytinčia oda, itin svarbu gerti pakankamai vandens. Atrodytų tokia paprasta rekomendacija, bet itin mažai žmonių išgeria vidutinį rekomenduojamą vandens kiekį per dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo praktikoje ne kartą esu susidūrusi su pacientais, kurie vandens nemėgsta, negali prisiversti gerti ar tiesiog nejaučia troškulio. Tokiu atveju itin svarbu ieškoti būdų, kaip padidinti vandens kiekį racione, o jei nejaučiamas troškulys, galiu jus patikinti, kuo daugiau vandens įtrauksite į savo racioną, tuo labiau pradės didėti troškulio jausmas.

Tikriausiai jau esate girdėję apie vandenį su citrina, tad norėčiau aptarti kokiomis sveikatai naudingomis savybėmis jis pasižymi:

1. Gaunate skysčių

Itin dažnai susiduriu su pacientais, kurie galvoja, jog kava ar arbata skaičiuojasi prie mūsų dienos skysčių normos. Pastebiu, kad ypač rudens ar žiemos laikotarpiu, gerokai sumažėja paprasto vandens vartojimas, nes jis pakeičiamas arbatomis. Tačiau svarbu atsiminti, kad kava ir arbata turi skysčius varančių savybių, tad per didelis jų kiekis, bei nepakankamas vandens vartojimas gali vesti link dehidratacijos. Tad jei jums nesinori „be skonio“ vandens ar šalto gėrimo, vanduo su citrina gali būti puiki alternatyva.

2. Naudinga mūsų virškinimui

Šiltas vanduo su citrina gali būti naudingas, jei jus kamuoja vidurių užkietėjimas. Taip pat citrina pasižymi naudingomis savybėmis virškinimui.

3. Svorio reguliavimas

Jei bandėte atsikratyti svorio, tikriausiai esate girdėję, kad naudinga gerti kuo daugiau vandens, ypač maisto metu, nes tai užpildys mūsų skrandį ir padės greičiau pasiekti sotumo jausmą. Deja dažnai pastebiu, kad didelis skysčių kiekis vartojamas kartu su maistu ilgainiui gali vesti link virškinimo sistemos problemų kaip pilvo pūtimas ar net refliuksas. Tyrimais pastebėta, kad norint atsikratyti svorio, naudinga vandenį gerti maždaug 30 minučių iki valgio, taip ne tik gausime mums reikalingų skysčių, bet ir nekenksime savo virškinimui.

4. Vitaminų šaltinis

Vitaminas C yra itin jautrus karščiui, būtent dėl šios priežasties rekomenduoju reguliariai įtraukti nekaitintų vaisių ir daržovių. Vanduo su išspausta citrina, taip pat gali padidinti mūsų vitamino C atsargas. Šis vitaminas taip pat svarbus odos sveikatai, būtent dėl šios priežasties vanduo su citrina naudingas odos sveikatai, drėgmei ir prevencijai nuo raukšlių.

Nors vanduo su citrina pasižymi naudingomis savybėmis, reiktų jį vartoti atsargiau:

1. Apsaugokite savo dantis

Deja, pastovus vandens su citrina gurkšnojimas gali neigiamai veikti mūsų dantų emalį. Būtent dėl šios priežasties rekomenduočiau vandenį su citrina rinktis apie 30 minučių iki valgio. Taip pat nereikėtų dantų iš karto valytis išgėrus tokio vandens, geriau burną praskalauti vandeniu ar užkąsti. Jei jūsų emalis jau yra jautrus, rinkitės daugkartinio vartojimo šiaudelį.

2. Atsargiai, jei jus kamuoja rimtos virškinimo problemos

Nors ankščiau minėjau, kad vanduo su citrina naudingas virškinimui, tam tikrais atvejais skundžiantis tam tikro tipo refliuksu, jis gali pridaryti daugiau žalos, nei naudos.

Gaminimo būdas: Vienam kartui rekomenduočiau vartoti apie 2/3 ar pusę citrinos, skiesti su šaltu ar šiltu vandeniu. Rekomenduočiau nevartoti verdančio vandens, kadangi karštis beveik visiškai „nužudys“ vitaminą C.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Tautvilė Šliažaitė
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: