Ištyrė augalus melo detektoriumi ir iškėlė naują klausimą – ar jie jaučia skausmą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Staska 2019-11-28 16:08
,,Jie taip pat gali komunikuoti su kitais augalais, pavyzdžiui, užpulti žolėdžių, skleidžia įspėjimą perduodančias chemines medžiagas.'' Taip, netgi besidauginančios bakterijų kolonijos komunikuoja tarpusavyje cheminiais signalais.
Hmz 2019-11-28 17:22
Yra dar baisiau, nei žmonėms atrodo - elektronai irgi "komunikuoja tarpusavyje" per elektrinį lauką. Jie labai nekenčia vienas kito, todėl vienas kitą atstumia. Lauksime straipsnio apie dalelių emocinį gyvenimą.
Arunas1948 2019-11-28 18:08
Amerikieciai padare idomu eksperimenta, pajunge prie medzio detektoriu ir kai prie jo artedavo zmogus su benzopjuklu medis issigazdavo o kai be nerode nieko, is kur medis zino kad ji nori nupjauti mokslas nezino.
Monochamus 2019-11-28 21:34
Taip, žinoma, kad pagrindas taip manyti labai rimtas ir abejoju ar tas manymas kada nors pasikeis (nebent pasikeis "skausmo" sąvoka). O ką čia bendro toliau aprašoma augalų reakciją turi su skausmu? Daug diskusijų apie skausmo jutimą sulaukia net ir tie organizmai, kurie turi nervų sistemą, pvz vabzdžiai. Juk nežinome kokius asmeninius jausmus vabzdys išgyvena kai jam nutraukiame koją. Žinoma, kad jis jaučia, kad reaguoja, bet ar tikrai apsiverkia ir klykia iš skausmo kaip, kad mes darytumėme, jei koją nutrauktų mums?
Giedriax 2019-11-29 01:20
Kažkada skaičiau, kad Norvegijos mokslininkai tyrė, ar sliekai jaučia skausmą veriami ant kabliuko. Išleido keletą milijonų pinigų, sunaikino didelį kiekį sliekų ir nustatė kad... sliekai nejaučia skausmo! Jie turi kažkokią nervų sistemą, bet neturi organo, kuris gali apdoroti skausmo signalus (smegenys ar jų atitikmuo). O tai, kad sliekas raitosi sužeistas - ne skausmo pasekmė, o tiesiog natūrali reakcija. Maždaug jei sliekas susidūręs su pavojumi nusiridens atsitiktine kryptimi - jis turės daugiau galimybių išgyventi. Kalbant apie vabzdžius - jie kiek žinau turi nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių neuronų "smegenis", bet nepamirškime kad jie turi akis, skonio, lytėjimo, uoslės receptorius, turi mokėti skraidyti, susirasti maisto. Tad kiek laisvų neuronų lieka skausmo jutimui nežinau. Bet žinau, kad jei duotume keletą milijonų eurų finansavimą Norvegijos mokslininkams, jie su mielu noru imtųsi to tirti