Akys – ne tik sielos, bet ir sveikatos veidrodis: akyse pastebėti pokyčiai gali padėti nustatyti riziką sirgti širdies ligomis  ()

Nustatydami asmens riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, gydytojai atsižvelgia į įvairius veiksnius, tokius kaip amžius, rūkymo istorija ir kraujo spaudimas, tačiau akies galinės dalies kraujagyslių pokyčiai gali būti dar tikslesnis rodiklis, rašoma medicalnewstoday.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sakoma, kad akys yra langas į žmogaus sielą. Vienos mokslininkų komandos teigimu, akys taip pat gali būti ir langas į širdį. Ankstesnių tyrimų metu buvo nustatytas ryšys tarp pokyčių suaugusiųjų akyse ir hipertenzijos bei panašių pokyčių vaikų akių tinklainėje ir aukšto kraujo spaudimo.

„Turimi duomenys itin aiškiai rodo, kad labai ankstyvame amžiuje šešerių–aštuonerių metų amžiaus vaikų, kurie iš esmės yra visiškai sveiki, akyse galima pastebėti pokyčių, atsiradusių dėl per didelio kraujo spaudimo“, – sakė dr. Henneris Hanssenas, Šveicarijos Bazelio universiteto prevencinės sporto medicinos ir sistemų fiziologijos dėstytojas.

„Kol kas nežinome, ar pokyčiai akyse rodo, kad suaugę vaikai turės rimtesnių širdies ir kraujagyslių problemų, tačiau panašūs pokyčiai suaugusiųjų akyse yra susiję su sergamumu širdies ir kraujagyslių ligomis bei mirtingumu nuo jų“, – tęsė jis.

Milijonai kraujagyslių matavimų

Šis tyrimas yra didžiausias, kalbant apie ryšio tarp akių bei širdies ir kraujagyslių ligų nagrinėjimą. Jo metu buvo atlikti patikimiausi matavimai. Studijos rezultatai skelbiami Amerikos širdies ligų asociacijos žurnale „Hypertension“.

Tyrimo metu buvo nustatyta, jog akių galinėje dalyje esančios mažosios kraujagyslės buvo standesnės ir pažeistos padidėjusio kraujo spaudimo. Tyrimo vadovė profesorė Alicia Rudnicka, dirbanti Jungtinės Karalystės Londono universiteto Šv. Jurgio koledže, taip paaiškino rezultatus: „Jeigu likusiame kūne vykstantys pokyčiai atspindimi akių galinėje dalyje, tuomet matome savotišką signalą, perspėjimą. Taip pat tai reiškia, kad tinklainės morfologijos vertinimas yra ne šiaip tyrimo metodas, tačiau turėtų tapti klinikinės praktikos dalimi.“

Naujojo tyrimo duomenų rinkinį sudarė beveik 55 tūkst. pagyvenusiųjų arba vidutinio amžiaus žmonių informacija, saugoma Jungtinės Karalystės biobanke. Iš viso tyrėjų komanda turėjo prieigą prie 3,5 mln. kraujagyslių pjūvių. Automatizuota programa išanalizavo kiekvieno tyrimo dalyvio tinklainės kraujagyslių skaitmenines nuotraukas ir pateikė mokslininkams kraujagyslių skersmens ir išlinkimo duomenis.

Ryšys tarp tinklainės pokyčių bei širdies ir kraujagyslių ligų

Išnagrinėję šią informaciją, mokslininkai nustatė, kad didesnis tinklainės arterijų išlinkis reiškė didesnį pulsinį kraujospūdį, didesnį vidutinį arterinį kraujospūdį ir didesnį sistolinį kraujospūdį (spaudimą, susidarantį susitraukiant širdies raumeniui). Tiesa, tyrėjų komanda aptiko šį tą daugiau. Jie taip pat pastebėjo ryšį tarp didesnio arterijų sienelių standumo, aukštesnio vidutinio arterinio spaudimo ir tinklainės kraujagyslių susiaurėjimo.

Nė vienas iš šių tinklainės kraujagyslių pokyčių nekenkia asmens regėjimui, tačiau „gali greitai pasakyti, ar žmogui gresia susirgti širdies ir kraujagyslių liga“, – teigė prof. A. Rudnicka.

„Kol kas turime tik vieną dėlionės dalį“, – pridūrė ji.

Kitas mokslininkų komandos tyrimas bus skirtas nustatyti, ar šie tinklainės kraujagyslių pokyčių matavimai gali padėti numatyti širdies ir kraujagyslių ligą, užklupsiančią asmenį, pavyzdžiui, po dešimties metų.

Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena pagrindinių mirties priežasčių visame pasaulyje. Šiuo metu ekspertai žmogaus rizikos dydį apskaičiuoja atsižvelgdami į įvairius veiksnius, įskaitant amžių, lytį, cholesterolio kiekį kraujyje ir kraujo spaudimą.

Būsimojo profesorės A. Rudnickos tyrimo rezultatai gali padėti išsiaiškinti, ar į pirmiau minėtų veiksnių sąrašą reikia įtraukti ir akis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()