Koks alkoholio kiekis yra saugus sveikatai ir nesukelia vėžio? Japonijoje atliktas 63232 vėžio pacientų tyrimas pateikė netikėtą atsakymą  (11)

Besaikis alkoholio vartojimas stipriai kenkia sveikatai - tai žino visi. Tačiau daugybė žmonių alkoholio žalai neskiria daug dėmesio, manydami, kad stiprieji gėrimai jų mityboje nesudaro tokios didelės dalies, kad reikėtų nerimauti. Tačiau naujas japonų mokslininkų tyrimas ragina permąstyti tokį nusistatymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokijo universiteto mokslininkai ištyrė 63232 vėžio pacientų ir tiek pat sveikų žmonių duomenis. Informacija surinkta iš 33 Japonijos ligoninių. Tyrimo dalyviai turėjo pasakyti, kiek alkoholio suvartoja per dieną. Jiem taip pat teko atskleisti ir alkoholio rūšį. Štai tradicinė japonų sakė turi apie 23 etanolio vienoje 180 ml taurėje. Tuomet mokslininkai šiuos duomenis sugretino su vėžio diagnozių statistika. Buvo nustatyta, kad žemiausia rizika susirgti vėžiu turi tie žmonės, kurie alkoholio nevartoja apskritai, tačiau tai nestebina.

Mokslininkus nustebino tiesioginis alkoholio suvartojimo ir vėžio rizikos ryšys. Tai yra, neegzistuoja laiptelis, už kurio vėžio rizika išauga labai staigiai. Pavyzdžiui, 10 metų, kuomet per dieną suvartojama tik viena alkoholinio gėrimo porcija (stikliukas sakės ar skardinė alaus), padidina vėžio riziką 5 %. Lygiai tiek pat vėžio rizika išauga ir tuomet, kai penkerius metus per dieną suvartojami du alkoholiniai gėrimai.

Dar daugiau - vėžio rizika išauga net jei žmogus alkoholinius gėrimus vartoja trumpai. Tai yra, nebūtina kasdien gerti metų metus, kad išaugtų šios ligos rizika. Mokslininkai taip pat ragina atkreipti dėmesį į tai, kad dauguma alkoholinius gėrimus vartojančių žmonių nebūtų laikomi alkoholikais, todėl gali stipriai nuvertinti sveikatai daroma žalą.

Mokslininkai atkreipė dėmesį į lytį bei amžių. Skirtingų lyčių ir amžiaus žmonės ir taip susiduria su skirtinga vėžio rizika. Tačiau alkoholis, kaip rodo šis tyrimas, tą riziką vis tiek padidina apytiksliai vienodai. Japonijoje tai yra didelė problema - Tekančios saulės šalyje vėžys yra pagrindinė mirties priežastis, o ir alkoholiniai gėrimai kone kasdien atsiduria ant japonų vakarienės stalo.

Akivaizdu, kad šiuos tyrimus būtina tęsti. Būtina išsiaiškinti, kaip vėžio riziką veikia skirtingi alkoholiniai gėrimai ir kaip šią riziką galima sumažinti. Svarbiausia, ši informacija bus pateikta žmonėms, kurie galės ja naudotis priimdami gerai informuotus sprendimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(29)
(7)

Komentarai (11)