Po audros visas paplūdimys Kalifornijoje buvo nusėtas varpas primenančiais gyviais  ()

Po audringų orų išėję į paplūdimį Kalifornijos įlankos gyventojai išvydo kai ką neįtikėtino – visas paplūdimys buvo nusėtas keistais gyviais, kurie primena varpas, rašo sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aš net neįsivaizdavau, kas tai... tai tęsėsi dvi mylias paplūdimiu. Aš ėjau apie valandą su puse, o šie gyviai buvo visur. Žuvėdros buvo išsirikiavusios paplūdimyje. Jos jų tiek priėdė, kad vos pastovėjo“, – vietinis gyventojas Davidas Fordas sakė „Vice“.

Sumišęs dėl to, ką pamatė Drake paplūdimyje, D. Fordas kreipėsi į „Bay Nature“ biologą Ivaną Parrą, kuris paaiškino, kad nors šie gyviai priminė visai ką kitą – tai keisti jūriniai kirminai. Urechis caupo – toks yra jų lotyniškas pavadinimas.

 

„Bay Nature“ tinklalapyje biologas juokavo, kad fizinė šių kirminų išvaizda tikrai yra verta paaiškinimo. Anot jo, šių kirminų kūnas yra puikiai pritaikytas gyventi po žeme.

Šis maždaug 25 centimetrų ilgio padaras aptiktas palei vakarinę Šiaurės Amerikos pakrantę, savo namus stato smėlyje ar purve. Jų namai tai saugus U formos tunelis su įėjimu, kuris atrodo tarsi „kaminas“.

„Kai būna atoslūgis, kirminas nuslysta iki pat savo „dūmtraukio“ ir iš liaukų žiedo išskiria lipnų gleivinį tinklą. Kartais jūs galite pamatyti šiuos gleivinius tinklus, primenančius pūvančias medūzas, išmargintus aplink urvo įėjimą“, – aiškina I. Parras.

Kai kirminas lenda giliau į savo urvą, jis išskiria lipnų tinklą, kuris slenka visą kelią nuo įėjimo iki kirmino burnos. Tada, naudodamas tris raumenų sluoksnius, kirminas į savo skylę pumpuoja vandenį, siurbdamas planktoną, bakterijas ir kitus grybus į savo tinklą, o tada pasisotinęs, jis viską išspjauna atgal. Tačiau statant namą iš smėlio neišvengiamai kyla rizika.

„Stiprios audros – ypač El Niño metais – puikiai sugeba nuplauti smėlį ir kirminus palikti krante“, – aiškina I. Parras. Būtent taip ir nutiko šį kartą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(8)
(11)

Komentarai ()