Po beveik 350 metų fizikams pavyko įminti vieną didžiausių Visatos mįslių: tai buvo seniausias ir vis dar neatsakytas astrofizikos klausimas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Darius995 2020-01-08 15:16
Kodėl tai - viena didžiausių Visatos mįslių? Ar ne didesne mįslė tokia sistema iš 15 objektų, 100.000 ar keliasdešimt milijardų? Tokie objektų skaičiai įprastesni Visatoje net imant lokalios galaktikos mastu.
Niemand 2020-01-08 17:25
Ne tai kad mįslė, o tai, kad mokslininkai mėgsta viską aprašyti mat formulėmis, o n kūnų sistemai nesigauna ir tas nervina mokslininkus... Dalinių sprendimų ir special case sprendimų senai yra. Čia, jei ką, dar vienas dalinis sprendimas. Praktinis pavyzdys - akrecija. Jei suprograminsi paprastutį modeliuką su keliasdešimt tūkstančių taškinių masių, kur kas "sekundę" būtų perskaičiuojama kiekvieną tašką veikianti suminė kitų taškų gravitacija ir perskaičiuojamos standartinės dinamikos lygtys judėjimui plius trintis, pamatysi, kaip pirminis randominis kamuolys virsta gražiu disku, pakankamai ilgai sukant beveik garantuotai pamatysi, kaip susiformuos "saulė" ir "planetos". O vat šio proceso evoliuciją aprašyti grynai mat formulėmis nesigauna.