„Iki šiol niekas netikėjo, kad tai išvis įmanoma“: mokslo bendruomenė sužavėta – tyrėjai atrado žmogaus imuninę ląstelę, kuri nužudo daugelį vėžio formų  (1)

Naujai atrastos imuninės ląstelės gali paskatinti sukurti universalų vėžio gydymą. Tai tarsi „Šventasis Gralis“ vėžio gydyme. Jis būtų tinkamas visiems žmonėms ir visiems vėžio tipams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis gydymas pasitelkia T-ląsteles, baltųjų kraujo kūnelių tipo ląsteles, kurios padeda mūsų imuninei sistemai skenuoti ir naikinti nenormalias ląsteles.

Mokslininkai visai neseniai pradėjo naudoti šį gebėjimą kovoje su vėžiu ir tokia terapija vadinama „CAR-T“.

Jos metu T-ląstelės yra paimamos iš sergančiojo kraujo, tada pasitelkus genetinę inžineriją, jos yra sustiprinamos, kad pradėtų ieškoti ir naikinti vėžines ląsteles.

Ir nors toks „CAR-T“ metodas atrodo daug žadantis, jis turi trūkumų. Jis yra skirtas tik konkrečiam pacientui, veikia nedidelį kiekį vėžio atvejų ir nėra efektyvus gydant kietus navikus, kurie ir sudaro didžiąją dalį vėžių.

Tačiau po naujausių atradimų, šis gydymo būdas gali būti ženkliai patobulintas.

Naujas tyrimas atveria įspūdingas galimybes

Šį pirmadienį moksliniame žurnale „Nature Immunology“ pasirodė Kardifo universiteto mokslininkų tyrimų rezultatai.

Ir šiame straipsnyje yra išsamiai aprašyta T-ląstelė, kurioje atrasti naujo tipo T-ląstelių receptoriai (TRC), gebantys atpažinti MR1 molekulę.

Ši molekulė atsiranda daugelio vėžinių ląstelių sudėtyje bei yra sveikų ląstelių paviršiuje, tačiau T-ląstelės, turinčios šiuos TRC receptorius, žino, kad žudyti reikia tik vėžines ląsteles.

Skamba įspūdingai ir geriausia yra tai, kad šis principas veikia ne vienai konkrečiai vėžio formai ar tipui.

Kai Kardifo tyrėjai atliko laboratorinius bandymus ir T-ląsteles aprūpino TRC receptoriais, jos nužudė plaučių, odos, kraujo, storosios žarnos, krūties, kaulų, prostatos, kiaušidžių, inkstų ir gimdos kaklelio vėžines ląsteles – nepaveikiant sveikųjų ląstelių. Jos buvo tiesiog ignoruojamos.

Kitame laboratoriniame bandyme mokslininkų komanda modifikavo melonoma (odos vėžiu) sergančio paciento T-ląsteles, kad būtų aktyvuoti TRC, ir bandymai parodė, kad šios ląstelės gali sunaikinti ne tik paciento vėžines ląsteles, bet ir tą patį padaryti su kitų pacientų vėžinėmis ląstelėmis.

Tyrėjai dar neišbandė šių modifikuotų T-ląstelių su realiais, vėžiu sergančiais žmonėmis, tačiau, atliekant bandymus su pelėmis – joms sušvirkščiant iš žmogaus paimtų ląstelių – šios modifikuotos ląstelės atpažino MR1 molekulę ir buvo pastebėti „skatinantys“ vėžio ląstelių žudymo sugebėjimai.

Kardifo mokslininkai dabar planuoja atlikti papildomus tyrimus. „Ir jei viskas vyks, kaip daugelis tikisi, naujas ir universalus gydymo metodas gali būti parengtas per ateinančius kelerius metus“, - teigia tyrėjas Andrew Sewellas.

„Šis naujas atradimas padidina „visiems tinkamo“ vėžio gydymo perspektyvą – vieno tipo T-ląsteles, galinčias sunaikinti daugelį skirtingų vėžio rūšių. Iki šiol niekas netikėjo, kad tai išvis įmanoma“, - pridūrė Andrew.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(108)
(8)
(100)

Komentarai (1)