Charlesas Darwinas bandė logiškai nuspręsti, ar jam reikia vesti - 1838 metais užrašė santuokos privalumus ir trūkumus  (7)

Charlesas Darwinas yra žinomas kaip vienas iškiliausių visų laikų mokslininkų, evoliucijos teorijos autorius. Tačiau mažai kas žino, kad jaunystėje Darwinas susidūrė ir su persidirbimu, ir su sveikatos sunkumais. Taigi, jam teko gerai pagalvoti, ar verta vesti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Darwinas gimė 1809 metais, o jau 1831 metais buvo pakviestas į įspūdingą ekspediciją aplink pasaulį „HMS Beagle“ laivu. Ekspedicija truko penkerius metus ir šį laiką Darwinas daug dirbo krante, rinkdamas duomenis apie mūsų planetos geologiją ir gyvąją gamtą. Sugrįžęs jis ėmėsi rašymo ir redagavimo. Jį nuolat spaudė terminai. Tuomet jis jau formulavo transmutacijos hipotezę, tačiau 1837 metais pajuto nepatogumą širdies plote ir gydytojai liepė jam pristabdyti darbus.

1837 metais sustreikavo Darwino širdis, 1838- virškinimo sistema. Ir dėl visko kaltas persidirbimas. Taigi, tuo metu Darwinas daug galvojo apie savo paties gyvenimą ir santuoką. Tik ar verta tuoktis, kai vienintelis dalykas, kuriam jauti aistrą, yra mokslas?

Taigi, Darwinas ėmė svarstyti viską logiškai. Į du stulpelius, pavadintus „Tuoktis“ ir „Nesituokti“, jis užrašė santuokos privalumus ir trūkumus. Privalumai - žmona yra nuolatinis kompanionas ir draugas sename amžiuje - „dar geresnis už šunį“, rašė mokslininkas. Trūkumai - mažiau pinigų liks knygoms ir „siaubingas laiko praradimas“. Darwinas pažiūrėjo į šiuos užrašus ir nusprendė, kad tuoktis verta. Už savo pusseserės.

1839 metais Darwinas vedė savo tikrą pusseserę Emma Wedgwood. Neskubėkite smerkti - žinios apie kraujomaišą tais laikais buvo labai ribotos. Daugybė žmonių tuokdavosi su netolimais giminaičiais, siekdami išlaikyti šeimos turtus šeimoje. Ši praktika tapo smerkiama tik 19 amžiaus pabaigoje-20 amžiaus pradžioje, kai vis daugiau žmonių pastebėjo apsigimimus, kuriuos galima sieti su nepaliaujamomis vedybomis su giminaičiais kiekvienoje kartoje (ši problema vis dar gyva atokiose bendruomenėse ir Islamo pasaulyje). Darwinas to nežinojo taip gerai, kaip žinome mes. Kita vertus, vos tik vienas iš jo vaikų susirgdavo, jis baimindavosi, kad silpna vaikų sveikata yra kraujomaišos rezultatas.

Pora susilaukė 10 vaikų - 2 mirė kūdikystėje, Annie mirė sulaukusi 10. Darwinas buvo geras ir dėmesingas tėvas. Jo vaikai užaugę tapo mokslininkais, ekonomistais ir kitų gerbiamų profesijų atstovais. Savo šeimai Darwinas skyrė ir vienus iš paskutinių savo žodžių - „Aš nei kiek nebijau mirties - Prisimink, kokia gera žmona man buvai - Pasakyk visiems mano vaikams, kokie jie geri man buvo“.

Darwinas mirė 1882 metais, jam buvo 73-eji. Jo žmona Emma Darwin sulaukė 88-erių ir mirė 1896 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(67)
(8)
(59)

Komentarai (7)