„Prancūziškas paradoksas“ – kodėl prancūzai valgo sūrį, batoną, geria vyną, bet nestorėja?  ()

Manote, sūris storina? Na, reikėtų pažvelgti į prancūzus. Jie valgo sūrį, prancūzišką batoną, geria vyną – tačiau vis tiek išlieka liekni. Na, bent jau žvelgiant į bendrą vidurkį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai remiantis statistika, 2011 metais 14 proc. prancūzų buvo nutukę, tuo tarpu 2001 metais tokių buvo vos 8 proc. Toks augimas gali pasirodyti aukštas, tačiau palyginus su kitomis šalimis, Prancūzijoje nutukimo lygis yra gana žemas. Štai Didžiojoje Britanijoje nutukusių žmonių skaičius siekia 25 proc., o JAV – 35 proc. Nepaisant to, dietologai dažnai nurodo vengti tų maisto produktų, kuriuos dažnai vartoja prancūzai.

2015 metais žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ paskelbtas tyrimas atskleidė, kodėl prancūzai valgydami sūrį nestorėja. Dar kitaip šis reiškinys yra vadinamas „prancūzišku paradoksu“ – o dar dažniau tiesiog „sūrio metabolizmu“.

Tai gali pasirodyti neįprasta, kadangi įvairiuose sveikatai skirtuose žurnaluose sūris ir mėsa yra priskiriami daugiau prie blogybių nei gėrybių. Viename tyrime gyvulinės kilmės baltymai yra net siejami su padidėjusia rizika susirgti vėžiu.

Štai internetinė svetainė „One Green Planet“ perspėja, kad sūris tapo pagrindiniu amerikiečių sočiųjų riebalų šaltiniu, o gydytojų komitetas, agituojantis vartoti daugiau augalinės kilmės produktų, teigia, kad sūryje pilna riebalų, nario ir cholesterolio. Taigi, kaip tada sūris padeda išlaikyti liekną taliją bei nesusirgti širdies ir kraujagyslių ligomis?

Danų mokslininkai iš Kopenhagos ir Orhuso universiteto mano, kad rado atsakymą į šį klausimą. Jie palygino 15 sveikų vyrų, kurių dietoje buvo gausu sūrio, pieno ir sviesto šlapimo ir išmatų pavyzdžius. Paaiškėjo, kad sūrį valgiusių tyrimo dalyvių žarnyno bakterijų sudėtis buvo kitokia – jose buvo daugiau medžiagos, vadinamos butiratu – kuri yra priešuždegiminė sočioji rūgštis, gaminama žarnyno fermentacijos metu. Ši medžiaga buvo aiškiai matoma tyrimo dalyvių išmatose. Aukštas butirato lygis sumažina cholesterolio pasisavinimą, pagreitina medžiagų apykaitą ir apsaugo nuo nutukimo.

Kadangi tyrimas buvo nedidelės apimties, o jį finansavo Danijos pieno produktų tyrimo fondas, būtina atlikti didesnės apimties bandymus prieš darant išvadas dėl sūrio įtakos žmogaus svoriui.

Be to, kiekvienos rūšies sūris taip pat gali parodyti skirtingus rezultatus. Taigi, kol kas dar nederėtų šlamšti picos su sūriu – ir tikėtis, kad svoris neaugs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(9)
(0)

Komentarai ()