„Gripas yra daug pavojingesnis už koronavirusą“ - tokių komentarų tūkstančiai, nors tai - nesąmonė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2020-02-25 11:11
"Gripas išgydomas nepalyginamai lengviau nei COVID-19 infekcija" Kažką praleidau? Gripas jau gydomas?
NekenciuReklamos 2020-02-25 13:18
o tu ka nezinojai? Tam yra vakcinos Tik stai beda, kad tos vakcinos yra kuriamos NUMANOMAM viruso stamui, bet kartais buna, kad mokslininkai "nepataiko". Supaprastintai snekant, tai kazkas panasaus kaip meteorologai, kurie bando sukurti oru prognoze 1 metams y prieky.
Hmz 2020-02-25 14:02
Labą dieną https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza#Treatment
kestutisz 2020-02-25 14:11
Tai, kad čia sena gera priemonė - laukti kol imunitetas įveiks, na plius kelios papildomos priemonės kad imunitetas pats nepersistengtų ir neužlenktų organizmo su per didele temperatūra :) Nu arba nusimušt temperatūrą/galvos skaudėjimą preventyviai (visi tie tie *flu gripo* ar tiesiog nedažytas paracetamolis) ir galėtum nueiti į darbą užkrėsti kitus :) Na yra tie "antivirusiniai vaistai", bet nžn kas yra juos matęs :)
Hmz 2020-02-25 14:53
- imunomoduliatoriai, pvz, interferonai. Visi jie yra Lietuvos vaistinėse. O kad tu jų nežinai, tai čia ne mano bėda.
kestutisz 2020-02-25 15:23
Na taip, yra, ir dar receptiniai tai tikėtina kad veikia, bet su šiokiu tokiu niuansu - na nerealu (niekad nesu matęs, nors neretai serga ir kolegos, ir vaikai ir kas tik nori), kad spėtų per tas 48h ne tik juos sušerti, bet net ir diagnozuoti (ar tai tikrai gripas? dažniausiai visada būna - na, biuletenis pradžiai savaitei, paskui žiūrėsim, jei reiks dar pratęsim, laisvas) Juolab kiek suprantu bent iš pirmojo aprašymo tai jis tik kiek stabdo plitimą (kai realiai jau esi gatavas tai maža paguoda) ir palengvina simptomus (tą jau ir arbatėlės neprastai atlieka). Taip, tam tikrais atvejais kai jau gulima ligoninėje ir norima sumažinti šansus dar kokiem papildomiem plaučių uždegimam (pasigavus kitą štamą iš palatos kolegų) tikėtina jau prišers preventyviai. TL;DR taip, yra antivirusiniai vaistai (gripui), bet tai nė iš tolo ne masiniai vaistai kur susiridenai tabletę ir jau sveikas.
kukulis4 2020-02-25 16:41
Nu, as ne daktaras, tai nesupyksiu, jeigu koks daktaras mane pataisys, bet is bendro isprusimo: * Gripas yra virusas. Piktesnis, negu general Korona padermes virusai. Gripo dazna komplikacija - plauciu uzdegimas, o pastarasis yra butent tai, nuo ko zmones mirsta. * Nera vaistu nuo virusu. Kas yra, tai zmogaus imunitetas, kuris kovoja, ir dauguma atveju nugali virusa. Auksta temperatura - irodymas, kad imunitetas dirba savo darba. Blogai, kai temperatura pakyla per daug, nes tai irgi pavojinga gyvybei. Dar blogiau, kai temperatura kyla nezymiai, arba nekyla visai - reiskiasi, kad imunitetas nusilpes ir su virusu nekovoja. Dar yra antivirusiniai vaistai, kurie ne gydo, o stabdo viruso dauginimasi. Ukiskai kalbant, uzsiveise pas tave 500g virusu, pradejai gert vaistus, virusu dauginimasis stabdomas, taciau su jau prisidauginusiais organizmas vistiek privalo susitvarkyti pats. * Korona padermes virusai, in general, nera labai pavojingi. Kuo blogas butent pastarasis? Ogi tuo, kad tai nauja atmaina, ir skirtingai nuo randominio korona-type viruso, kuriuo dauguma yra persirge, ir igyje imuniteta, situ visi dabar serga pirma karta. Reiskias praktiskai kiekvienas kas uzsikrecia, perserga. Mirstamumas nera isskirtinai didelis, ir jeigu analizuot mirciu atvejus pagal amziu, visiskai aiskiai matosi, kad didesne tikimybe numirti atsiranda su didesniu amziumi, kas visiskai koreliuoja su didesniu letiniu ligu skaiciumi, silpnesniu imunitetu, etc. Mano subjektyvia nuomone, average Joe neturetu per daug nerimauti del viruso, nes net ir susirges, greiciausiai pasveiks. Del ko vertetu nerimauti, kad tas average Joe, gali pernesti virusa silpnam, senam zmogui. O tas jau turi kokia 15-20% tikimybe numirt.
Evil Goku 2020-02-25 17:43
Pasveiko 27.898; mirė 2.707; pagal šiuos duomenis iš 30.605 (pasibaigę atvejai) mirė 2.707 ~ 8,8%
Andraika 2020-02-25 19:19
vakcina yra prevencija, o ne gydymas
devyniaragis 2020-02-25 20:54
Tik tiek, kad nelabai ką pats vienas šitas % parodo, vienok numirt vidutiniškai užtrunka trumpiau, nei pasveikt, tai kol naujų ligonių skaičius auga, mirčių % nuo pasveikimų bus išpūstas lyginant su tikru mirtinumu. Kadangi naujai užkrėstųjų skaičius kurį laiką nebeauga eksponentiškai, kasdien mažėja ir šis %. Kitas aspektas, kad bent Hubei provincijoje, kur užfiksuota didžioji dalis atveju, epidemija viršijo sveikatos apsaugos sistemos pajėgumus, dėl ko padidėjo ligonių mirtingumas ir labai tikėtina, kad liko neužregistruota daugybė lengvesnių ligos atveju. Toliau yra konkrečios populiacijos specifika, pvz. Kinijoj dėl oro taršos ir rūkymo dažnesnė ir sunkesnė komplikacija yra plaučių uždegimas (panašu, kad būtent dėl to miršta daugiau vyrų, kurie ten dažniau rūko) ir sveikatos apsaugos sistemos padėtis (kokios technologijos ir ar užtenka pajėgumų; Hubei pastarųjų neužteko). Atsižvelgiant į viską 1-2% mirtinumas atrodo saugus spėjimas - turėtų geriau matytis po mėnesio kito, kai epidemija bus pabuvojus keliose pirmo pasaulio šalyse (kitur nėra ko tikėtis kokybiško ir sąžiningo statistikos vedimo). Kadangi didžioji mirusiųjų dalis turi chroniškų ligų (įskaitant senatvę) ir jų mirties tikimybę 2020 eigoje ir šiaip buvo nemaža, situacijai stabilizavusis bus įdomu pažiūrėti, kiek ši epidemija sumažino vidutinį mirštančiojo amžių konkrečiose populiacijose ir apskritai. Numanau bus labai mažas efektas.
Niemand 2020-02-26 09:38
Numirti užtrunka ilgiau nei pasveikti, net su ne super geru gydymu. Mažiausias optimistinis mediku pateikiamas mirtingumas yra 3 proc. Epidemijos atveju (o kol kas link to užtikrintai judame), bus perkrautos visos sveikatos sistemos. Lietuva neturi 50k reanimacijos lovu, kuriu prireiks, o tai tik gana optimistiškai prognozuojamas mirčiu kiekis pas mus. Jei ką, ispaniško gripo mirtingumas buvo gerokai mažesnis. Mano spėjimas - kitą savaitę turėtu prasidėti Lietuvoje šitas džiaugsmas.
devyniaragis 2020-02-26 14:40
Vienaip ar kitaip LT turėtų pasirodyt per kelias savaites, bet 50k mirčių ar net reanimacijos lovų poreikis atrodo labai kreivai. Hubei (>20x populiacija nei LT) su Wuhan miestu (4x LT populiacija), kur buvo pramiegota epidemijos pradžia ir, spėsiu, populiacijos plaučių būklė prastesnė nei lietuvių, per gerą mėnesį spėjo numirti tik geri du su puse tūkstančio ir, sprendžiant pagal statistiką, pikas jau praėjo. Vėlgi 50k lovų poreikis būtų, jei 200-300k lietuvių sirgtų vienu metu (skaičiuojant, kad ~18% nuo dabar užfiksuotų aktyvių atvejų yra Serious or Critical ir kad visiems tokiems reikia reanimacijos lovų; įtariu taip nėra, o ir neužfiksuota daug lengvų atvejų išpučia šitą %) - tai neatrodo realu. Reiktų labai pasistengti, kad LT būtų blogai kaip 4x didesnę populiaciją turinčiam mieste (o LT populiacija ne miesto populiacija), bet ir ten piko metu, panašu, lovų poreikis buvo iki 10k. Būsiu labai nustebintas, jei iki 2021 LT mirs 5k. Panašiau, kad viskas smilks mėnesius ir klausimas kada pasirodys dinamiką galintys pakeisti skiepai ir ar antivirusiniai vaistai, bet, tikėtina, artimiausiais mėnesiais. O šiaip bus įdomu pažiūrėt kaip epidemijai seksis vasara - gripui, ar dėl vitamino D kiekio ar dėl oro sąlygų ir populiacijos elgesio, tas sezonas nelabai patinka, numanau panašiai bus ir su COVID-19. O dėl to, kas greičiau užtrunka mirtis ar pasveikimas galima žiūrėti įvairiai (vėlgi, gal neužregistruoti lengvi atvejai iškreipia statistiką), bet jei vidutinė mirtis užtruktų ilgiau, tai pasveikimų bangą sektų mirčių banga ir naujiems atvejams kaupiantis nebe eksponentiškai mirčių % nuo vienaip ar kitaip pasibaigusių atvejų kiltų, bet jis stabiliai krenta: nuo beveik 42% vasario pradžioje iki kiek daugiau nei 8% dabar.
Niemand 2020-02-27 00:46
Na va, atrodo buvau per daug optimistiškas. Santariškės bent pgl delfi pranešimą patvirtino visu planininiu operaciju atšaukimą. Visu planiniu operaciju stabdymas reiškia visos eilės perstūmimą, t.y. kažkur po pora mirčiu per savaitę. Jei žurnalistai nieko nepripainiojo, tai pgl santariškiu protokolus tas galima tik esant nelokalizuotam patalpu užkrėtimui, t.y. kažkas su corona gerai pasibodziojo po koridorius ir ne vienam korpuse. Ryt turėtu kažką paskelbti. Smilks ar degs, priklauso nuo užkrečiamumo ir priverstinio karantino. Nerealu, kad pas mus būtu kiniečiu lygio karantinas, taigi degimo greitis turėtu būti ženkliai didesnis. Nu negi niekas su "banaliu peršalimu" neprasineš pro akropolį nuolaidu paieškose P.S. panikuoti tikrai nereikia, nepadės, reikia mėgautis trileriu, vis tiek visi kada nors mirsime, o čia su tokia intriga
sub 2020-02-28 09:32
Santariškės paskelbė visų planinių operacijų stabdymą dėl koronos prevencijos. Bet dar nei vieno paštvirtinto atvejo nėra Vilniuje ar Kaune. Bet yra labai daug pletkų, tokių pletkų, kad viena bobutė sakė, teta sakė, mama sakė, kurios dirba Kauno Klinikose ir santariškėse. Bet valdžios organai ir spauda patvirtino tik vieną, Šiaulių atvejį, kur moteriškė grįžo lėktuvu iš Italijos. Kas kvailiausia labai daug pletkų, norima sukelti sumaišti ar paniką. Reikai vadovautis sveiku protu, neklausyti ką kalba žmonės, nes jie kalba daug ir dažniausiai ne viskas tiesa.
Abe7 2020-02-28 10:33
Na viena aišku, kad šita pandemija parodys kiek mūsų visuomenėje yra begalvių ir besmegenių. Apskritai nelabai suprantu kodėl niekas nesiima jokių priemonių dėl dezinformacijos ir panikos skleidimo. Baust - prevenciškai, visus tuos melo skleidėjus ir paranojikus. Padės ateity, dėl visokių rasiejos bandymų, o tokių tikrai bus, kai pamatys, jog panika pas mus puikiai veikia. klasika: "draugės pažįstama dirba santaros klinikose rezidente ir jau žino 100% apie 2 atvejus, tačiau nuo visuomenės viskas slepiama"
sub 2020-02-28 10:50
Ko gali imtis, kad sustabdyti dezinformaciją, kai pusę Lietuvos, gal ir daugiau yra kvailiai ir dar su inciatyva. Jiems kito kvailio pletkai yra 100 % tikriau už žiniasklaidą ir valdžios atstovus. O tarp kvailių pletkai ir dezinformacija sklinda taip greit, kaip odekolonas pas bomžus. Bet per suknistą koroną, mano crypto nukrito ant 20%, ir visi coinai kiek turiu tuo pačiu metu gana vienodai krito, ypač ETH ir visų coin'ų kreivės gana panašios.
Niemand 2020-02-28 11:56
Taip pletkų ir panikos daug. Bet jei kalbėti apie faktus - planinių operacijų stabdymas sukels mirtis. Po visų reformų tiesiog nebėra kam perimti tas operacijas, pas mus ir taip eilės beprotiškos. Netikiu, kad tokių priemonių imtųsi šiaip. Juolab, kad santariškės nuo vakar tyli kaip marytė melnikaitė, o Kauno klinikos nieko panašaus nedaro. Jei žurnalistai būtų kažką pripainioję - būtų paneigimas. Aišku, visaip gali būti, bet statyčiau už tai, kad dėl bendro pobūdžio bardako kažkoks infekuotas pasivaikščiojo po santariškių koridorius ir tas pasivaikščiojimas buvo netrumpas. Tiesiog kol kas nematau jokio kito racionalaus paaiškinimo. Na nebent kažkieno kvailumas.
Niemand 2020-02-28 12:09
Kiek teko pastebėti viešoje erdvėje yra trijų rūšių pletkai: - paties nurodyta klasika, kur infekuotų galimai kažkur nustatė, - neutrali dėl pasekmių, tai tikrai reikšmingai neįtakoja nei panikos, nei plitimo; - "ai tai čia gi tiesiog gripas" - lazda su dviem galais, iš vienos pusės, slopina paniką, iš kitos - motyvuoja ignoruoti banalias karantino priemones, minimizuoti lankymąsi viešose vietose; - "tuoj visi mirsime" - neabejotinai kelia paniką, bet labai mažai tokių yra, o ir nelabai kas tiki tokiais pareiškimais. Kol kas vienintelis pastebėtas praktinis efektas - supermamytės išpirko dezinfekcinį rankų gelį ir kažkiek kaukes. Už durnumą tvarkingai susimokėjo permokėdamos kelis kartus. Prekybininkams pasisekė, o šiaip tai nieko blogo. Gal bent nuo nervų padės. Jei kas matė dar kokių įdomių versijų ar efektų - pasidalinkit
kestutisz 2020-02-28 12:46
Na net nežinau, vienoj pastraipoj teigti kad kažkaip kad visi (>50 proc) kvailiai, netiki "protingesne" purvasklaida ir ypač valdžia (hm, man asmeniškai ji kuo toliau primena vaikystės pasaką apie tai kaip kvailiausią rinkdavo karalium, bet čia lyrinis nukrypimas), o kitoj kad crypto "investicijos" krito yra na drąsu :)
sub 2020-02-28 13:11
Tavo komentaras ir yra lyrinis nukrypimas. Nežinau, kodėl tau nepatinka, kad darau prielaidas, kad crypto vertės kritimas sutampa su corona viruso plitimu. Ir prielaida, kad žmonės labiau tiki paskalom, bet ne oficialiais šaltiniais. Nors aš taip iš tikro ir manau, kad žmonės labiau tiki pletkais, paskalom, o ne faktais.