Paaiškėjo, iš kur daugiau nei 30 metų Prancūzijos krantuose buvo išplaunami ryškiai oranžinės spalvos animacinio filmuko herojaus Garfieldo telefonai  ()

Daugiau nei 30 metų Prancūzijos krantuose buvo išplaunami ryškiai oranžinės spalvos animacinio filmuko herojaus Garfieldo telefonai – kurie itin stebino pakrančių prižiūrėtojus. Tačiau atrodo, kad ši paslaptis pagaliau buvo įminta. Vietiniai jau seniai įtarė, kad šis reiškinys gali būti susijęs su dingusiu krovininiu laivu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pakrančių valymo grupės iš Ar Viltansou Bretanijoje vadovė Claire Simonin sako, kad jų asociacija egzistuoja jau daugiau nei 18 metų, o per visą tą laiką jų darbuotojai rasdavo Garfieldo telefonų – ar jų likučių – beveik kiekvieną kartą valant pakrantes.

Tačiau vienas vietinis gyventojas pranešė, kad rado konteinerį, nugrimzdusį urve, kurį galima pasiekti tik atoslūgio metu. Šis konteineris ten atsidūrė po praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje praūžusios didžiulės audros. Anot C.Simonin, vieta, kurioje buvo konteineris, yra labai pavojinga.

Ji paskoja, kad jiems pavyko rasti 30 metrų gylyje esantį urvą, o pačiame jo dugne – ir konteinerio liekanas. Po rieduliais, prieš pat įėjimą, buvo rasti 23 pilni telefonų komplektai, su elektronika ir laidais. Anot C.Simonin, šių telefonų buvo beveik visur.

Tiesa, ši mįslė iki galo taip ir nebuvo įminta. Iroise'o jūrų gamtos parko direktorius Fabien Boileau sako, kad taip ir nėra aišku, kas tais laikais nutiko – nėra žinoma, iš kur atkeliavo krovinys, ir koks tai buvo laivas. Taip pat nėra žinoma, ar į vandenį pateko vienas konteineris, ar keli.

Praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje iliustratoriaus Jimo Daviso sukurtas Garfieldo personažas leido atsirasti animaciniam filmukui, keliems filmams, kuriuose katiną įgarsino aktorius Billas Murray – o taip pat Garfieldo atributikos imperijai, vertai šimtams milijonų dolerių per metus.

Šis atradimas Prancūzijoje išryškino taršos plastiku problemą, kuri tapo kertine didžiojoje pasaulinėje aplinkosaugos kampanijoje, vykdomoje pastaraisiais metais. Mokslininkai paskaičiavo, kad kasmet pasaulyje yra pagaminama daugiau nei 300 milijonų tonų plastiko, o mūsų vandenynuose plūduriuoja bent 5 trilijonai plastiko gabalų.

Anot kai kurių skaičiavimų, 2050 metais plastiko vandenynuose turėtų būti daugiau nei žuvų. Anot šių metų vasario mėnesį atlikto tyrimo, net ir giliausiose vandenynų įdubose gyvenantys rasti gyvūnai savo viduriuose turėjo plastiko gabaliukų.

Iš Azijos ir kitų pasaulio dalių atkeliaujantys konteineriniai laivai keliauja pro šiaurės vakarų Prancūzijos krantus į pagrindinius Europos uostus – Kalė, Antverpeną ir Roterdamą.

Beveik prieš metus už 300 kilometrų į vakarus nuo La Rošelio nuskendo laivas „Grande America“ – dėl ko į vandenyną nugrimzdo 2000 automobilių ir 365 konteineriai, iš kurių 45 talpino pavojingas medžiagas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()