„Koronovirusas plinta pasaulyje ne dienom, o valandom“ - tai kodėl PSO oficialiai nepaskelbia koronaviruso pandemijos? Tai gali dar labiau pabloginti situaciją ir štai kodėl  ()

Kodėl PSO vengia žodžio iš „P“ raidės? Ir kaip tai siejasi su kempinlige.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-02-28 „Koronovirusas plinta pasaulyje ne dienom, o valandom“ - tai kodėl PSO oficialiai nepaskelbia koronaviruso pandemijos? Tai gali dar labiau pabloginti situaciją ir štai kodėl  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Renkitės pandemijai, įspėja Pasaulio sveikatos organizacija, nes covid-19 plinta pasaulyje ne dienom, o valandom. Tai nėra klausimas „ar“, o tik „kada“, sako JAV sveikatos apsaugos pareigūnai.

Tačiau kol kas PSO covid-19 plitimo pandemija neskelbia. Kodėl?

Atsakymas gali būti susijęs su tuo, kas prasideda, pradėjus naudoti šį žodį iš „P“ raidės. Šalys turi parengusios planus pandemijos paskelbimo atvejui, tačiau jie gali netikti kovai su covid-19 – ir PSO nenori, kad šalys mestųsi netinkama kryptimi.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai teigia, kad covid-19 virusas jau atitinka du iš trijų pandemijos kriterijų: jis plinta tarp žmonių ir jis gali būti mirtinas.

Trečiasis kriterijus yra jo plitimas visame pasaulyje. Dabar virusas yra 38 šalyse – ir jų daugėja – beveik visuose žemynuose, ir tai tik tos šalys, apie kurias žinome. Kiek dar platesnio paplitimo reikia?

Epidemiologai sako, kad globalumo kriterijaus nėra. Gripo pandemijų atvejais jie buvo, tačiau PSO juos atmetė, kai sulaukė kritikos po to, kai paskelbė gripo pandemiją 2009 metais, dėl ko kai kuriose šalyse buvo imtasi brangių priemonių – kurios, manoma, buvo nebūtinos.

Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl PSO, panašu, stengiasi išvengti „P“ žodžio. Bet yra ir svarbesnė.

Į augančią pandemiją galima reaguoti dvejopai. Pirmas būdas yra sulaikymas: randantis atvejams, ligonis izoliuojamas, jo kontaktai atsekami ir karantinuojami. Tai veikė SARS ir 2014-2016 Ebolos protrūkio metu.

Antrasis yra pasekmių sušvelninimas. Jei izoliacija viruso plitimą tik sulėtina, galiausiai vyksta „bendruomeninis plitimas”: žmonės nežino, kaip užsikrėtė, tad visų kontaktų karantinuoti negalima. Tada telieka sulėtinti epidemiją, kad ji nebūtų staigi ir greita, kad sveikatos priežiūros įstaigos nebūtų perkrautos. Uždaromos mokyklos, atšaukiami masiniai žmonių susibūrimai – ar, kaip darė Kinija, o dabar daro Italija, uždaromi miestai, kuriuose vyksta bendruomeninis plitimas.

Gripas tarp žmonių plinta taip greitai, kad jų sulaikyti negalima. Pandemijos planai daugiausiai pritaikyti gripui, taip pat ir JK ir JAV, ir juose iš karto pereinama prie pasekmių švelninimo. JK plane sulaikymas siūlomas tik tada, jei naujas pandeminis gripas dar neišmoko plisti taip greitai, kaip įprastas.

Taip žiūrint, PSO pareiškimai atrodo visai racionalūs. „Tai nėra pasirinkimas tarp vieno ar kito,” sakė PSO direktorius Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Privalome dėmesį sutelkti į sulaikymą, tuo pat metu darydami viską, ką galime, ruošdamiesi potencialiai pandemiijai.” PSO kovai prieš SARS vadovavęs David Heymann, sako, „reikia ir sulaikymo ir pasekmių švelninimo“.

Bruce Aylward, neseniai vadovavęs tarptautinei misijai Kinijoje, praneša, kad ten kiek įmanoma stengiamasi sušvelninti pasekmes – stabdomas eismas, žmonės sėdi namuose, uždaromas didžiulis Uhano miestas Hubei provincijoje, kuriame bendruomeninis plitimas vyko dar net prieš imantis kontrolės priemonių. Dėl to epidemija nustojo stiprėti ir naujų atvejų randasi vis mažiau, sako Aylwardas.

Visur kitur Kinija bendruomeninį platinimą sustabdė, panaudodama kontaktų atsekimą ir karantiną – ir primindama visiems plautis rankas ir sekti temperatūrą. Kai kur taip pat naudotos tokios prevencinės priemonės, kaip viešų susibūrimų, pamokų ir darbų atšaukimas. Svarbiausia buvo prisitaikymas prie vietinių aplinkybių sako Aylwardas.

Panašu, tai labiausiai ir neramina PSO: paskelbus pandemiją, šalys ims visuotinai taikyti priemones, skirtas kovai su gripu. „Žmonės mano, kad tai panašu į SARS, tad atitinkamai elgiasi, ar kad tai pandemija ir reikia bėgti taikyti poveikio švelninimo priemones,” dėstė Aylwardas spaudos konferencijoje Pekine. „Jei kovos mentalitetas bus dvejetainis, vien kaip su SARS gripu, tada nebūsime tokie lankstūs, kaip regėjome Kinijoje, o tai yra fundamentalus ligos įveikimo globaliu mastu faktorius.”

Tačiau mąstymas, panašu lieka dvejetainis. Nancy Messonnier, CDC kvėpavimo takų ligų centro vadovė, sako, kad JAV naudos sulaikymą, kol aptiks bendruomeninio plitimo ženklus – tada strategija kis.

Kol kas PSO turi ir trečią problemą su „P“ žodžiu. „Žodžio „pandemija“ naudojimas faktų neatitinka, bet jis tikrai gali sukelti baimę,” pažymi Tedros. Paklausta apie PSO nenorą skelbti pandemiją, PSO spaudos atstovas Tarik Jasarevic sakė, kad „svarbu dėmesį sutelkti į veiksmus, o ne žodžius.”

Tas tiesa – bet žodžiai svarbu. Vengimas visuomenei sakyti tiesą, baiminantis sukelti paniką, pakenkė atsakui į kitas ligas, pavyzdžiui, į BSE Britanijoje. Rizikos komunikavimo ekspertai įspėja, kad nepasakius visuomenei, jog sulaikymo metodas pandemijai kelio neužkirs – nors gali ją sulėtinti – kyla didesnio sukrėtimo grėsmė, kai rasis kita liga.

Debora MacKenzie
www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(3)
(13)

Komentarai ()