Pasaulio sveikatos organizacija atsižvelgė į mokslininkų kritiką ir keičia nuomonę apie elektronines cigaretes  (2)

Sausio pabaigoje išplatinta griežta Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pozicija dėl galimos elektroninių cigarečių rizikos žmonių sveikatai sukėlė audringą dalies Jungtinės Karalystės (JK) mokslininkų reakciją. Savo ruožtu PSO atnaujino ir pakeitė daug ginčų sukėlusio dokumento tekstą – sušvelnino poziciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kelerius metus elektroninių cigarečių poveikį tyrinėjantys ir naujų produktų bei įrenginių reglamentavimą JK apibrėžti padedantys ekspertai teigia, kad PSO neapgalvotai paskleista informacija griauna pagalbos metantiems rūkyti programas, o rūkymo problemos sprendimo ieškančias institucijas veda į aklavietę.

Po PSO pareiškimo Londono Queen Mary universiteto mokslininkas, Priklausomybės nuo tabako tyrimų padalinio vadovas Peteris Hajekas žurnale „Science“ paskelbė, kad greitai žiniasklaidos dėmesį patraukęs PSO dokumentas atskleidė „itin kenkėjišką“ poziciją.

„Prieš cigarečių alternatyvas nukreipti PSO teiginiai atspindi aktyvų ir ilgalaikį priešiškumą, kuris kenkia organizacijos reputacijai“, – mano klinikinės psichologijos profesorius P. Hajekas, su būriu bendradarbių atlikęs išsamią mokslinę studiją, nagrinėjančią, kaip metantiems rūkyti padeda pakaitinė nikotino terapija ir kaip – elektroninės cigaretės. Tyrimo rezultatai pernai buvo paskelbti žurnale „The New England journal of medicine“.

Savo pareiškime sausio mėn. PSO griežtai buvo perspėjusi pasaulio valstybes dėl elektroninių cigarečių, nurodydama, kad šios cigaretės kenkia sveikatai ir nėra saugios. PSO pozicija tapo griežtesnė po pastaraisiais metais JAV pasitaikiusių atvejų, kai elektroninės cigaretės vartotojams sukėlė rimtų sveikatos sutrikimų ir negalavimų.

Tačiau PSO pozicija sukėlė tabako kontrolės ekspertų kritiką, mat manoma, jog daugelis JAV įvykusių nelaimingų atvejų buvo susiję su asmenimis, naudojusiais nelegalų garinimo skystį, įsigytą iš gatvės prekeivių ar pagamintą namuose, o kai kurių skysčių sudėtyje buvo narkotinių medžiagų. Jie atkreipė dėmesį, kad elektroninių cigarečių gamyba, pardavimas ir reklama JK ir Europos Sąjungoje yra reglamentuota kur kas griežčiau negu JAV.

Po mokslininkų kritikos PSO išleido atnaujintą dokumento versiją, kurioje pateikiama nuosaikesnė ir nebe tokia kategoriška pozicija dėl elektroninių cigarečių, o koreguoto pranešimo tonas – ne toks griežtas ir smerkiantis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Eleonora Budzinauskienė
(17)
(10)
(7)

Komentarai (2)