Kodėl Saulės atmosfera yra karštesnė už jos paviršių? Kas ją įkaitina?  ()

Saulės atmosfera yra daug karštesnė, nei žvaigždės paviršius. Kol kas nėra iki galo aišku, kokiu būdu atmosfera įkaitinama, bet greičiausiai tai susiję su magnetinio persijungimo reiškiniais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės magnetinis laukas yra labai netvarkingas ir nuolat lankstosi bei rangosi, veikiamas medžiagos judėjimo viršutiniuose žvaigždės sluoksniuose.

Kartais magnetinio lauko linijos susisuka taip, kad staiga nutrūksta ir persijungia į paprastesnę konfigūraciją. Įvykio metu išlaisvinama labai daug energijos, kuri gali įkaitinti atmosferą. Bet tą energiją dar reikia paskirstyti aplinkoje. Tą galimai padaro vadinamosios Alfveno bangos, susidarančios dėl magnetinio lauko sąveikos su atmosferos plazma.

Teoriškai bangų egzistavimas prognozuojamas daugiau nei pusšimtį metų, bet tik dabar pirmą kartą jas pavyko aptikti tiesiogiai. Ištyrę protuberanto, įvykusio ties rytiniu Saulės disko pakraščiu, spektro duomenis, mokslininkai aiškiai pamatė charakteringus pokyčius, žyminčius bangos judėjimą plazmoje.

Tuo metu darytose aukštos raiškos Saulės nuotraukose taip pat matyti greitai judantis medžiagos sutankėjimas. Visos reiškinio savybės puikiai atitinka prognozuojamus Alfveno bangų parametrus.

Šis atradimas įrodo ir tai, kad Alfveno bangos egzistuoja Saulės atmosferoje, ir tai, kad jos kyla magnetinio persijungimo sukeltų energingų išsiveržimų metu.

Tyrimo rezultatai publikuojami Astronomy & Astrophysics.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
Autoriai: Kastytis Zubovas
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()