Kokie yra Saulės ir Žemės panašumai? Naujas tyrimas ir įdomūs rezultatai  ()

Žemė formavosi iš to paties ūko, kaip ir Saulė, taigi jų cheminės sudėtys turėtų būti gana panašios. Pagrindinis skirtumas tarp planetos ir žvaigždės – lakiųjų cheminių elementų gausa, kurių Saulėje yra daug daugiau, nes stipresnė žvaigždės gravitacija neleidžia jiems pabėgti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar šis teiginys patvirtintas detaliausia Žemės ir Saulės cheminės sudėties analize.

Ištyrę cheminių elementų signalus Saulės fotosferoje, numanomą Žemės branduolio bei mantijos cheminę sudėtį bei chondritinių meteoritų cheminę sandarą, mokslininkai nustatė, kad daugelio sunkiai besilydančių elementų gausos visose trijose vietose sutampa idealiai. Tuo tarpu kuo lengviau elementas lydosi ir garuoja – kitaip tariant, kuo jis lakesnis – tuo jo Žemėje santykinai mažiau.

Atrasta aiški laipsninė priklausomybė tarp elemento gausos Žemėje ir Saulėje santykio bei elemento kondensacijos temperatūros. Rasti keli reikšmingi nuokrypiai, bet juos galima paaiškinti ganėtinai gerai suprantamais procesais.

Pavyzdžiui, elementai, kurie kondensuojasi žemesnėje temperatūroje, nei vanduo stingsta į ledą, iš Žemės išgaravo sparčiau ir efektyviau, nes tirpstantis ledas negalėjo pristabdyti trumpalaikių Žemės temperatūros pokyčių šaltais jos evoliucijos etapais. O štai anglies ir deguonies Žemėje yra daugiau, nei prognozuoja nustatyta priklausomybė – greičiausiai todėl, kad nemaža dalis šių elementų yra mineralų sudėtyje ir neišgaravo.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()