Viena taikiausių šalių pasaulyje - kaip 80 karių į karą pasiuntęs Lichtenšteinas susigrąžino net 81?  ()

Lichtenšteinas - mažytė Alpių valstybė Centrinėje Europoje tarp Šveicarijos ir Austrijos. Tai - neutrali valstybė, kuri šios politikos laikosi nuo 1866 metų, kuomet atsisakė nuolatinės kariuomenės. Iš tikrųjų, Lichtenšteinas dalyvavo tik viename mūšyje - į jį pasiuntė 80 karių, bet susigrąžino net 81.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1815 metais Lichtenšteinas tapo Vokiečių konfederacijos dalimi. Vienas iš Lichtenšteino įsipareigojimų buvo prisidėti prie konfederacijos karinių veiksmų. Taigi, kai 1866 metais prasidėjo Austrijos-Prūsijos karas, Lichtenšteinas privalėjo jame sudalyvauti.

Į karą Lichtenšteinas pasiuntė 80 karių. Jie, beje, taip ir nesudalyvavo jokiame mūšyje. Karas truko vieną mėnesį ir aštuonias dienas, jame žuvo daugiau nei 170 tūkstančių karių. Tačiau Lichtenšteinas laikėsi neutralių pozicijų ir jokiose kautynėse taip ir nesudalyvavo, nors oficialiai ir buvo karo dalyvių gretose. Tiesą sakant, Austrijos-Prūsijos karo pabaigą pažymėjusi Prahos sutartis tapo ir Lichtenšteino nepriklausomybės pradžia.

Į karą išvyko 80 Lichtenšteino karių. Visi jei sugrįžo, nes, kaip minėta, nedalyvavo kautynėse. Tačiau iki šiol juokiamasi iš fakto, kad kariai susirado draugą - prie Lichtenšteino pajėgų prisidėjo vienas italų karininkas, kuris tiesiog norėjo pasprukti iš karo zonos. Jis visiškai paspruko nuo karo, nes Lichtenšteinas galiausiai tapo neutralia valstybe.

Dabar Lichtenšteinas yra viena iš nedaugelio pasaulio valstybių, neturinčių karinių pajėgų. Šalį saugo Lichtenšteino nacionalinė policija, turinti mažiau nei 200 narių. Paskutinis po Lichtenšteino vėliava tarnavęs karys mirė 1939 metais - jam buvo 95. Tiesa, kariu jis buvo neilgai, nes oficialiai Lichtenšteino karinės pajėgos buvo išformuotos 1868 metais.

Lichtenšteinas yra maža ir labai saugi valstybė. Karinių grėsmių Lichtenšteinas nejaučia, tačiau kartais menkų problemų kelia kita neutrali šalis. Šveicarija praeito amžiaus pabaigoje pratybų metu kartą netyčia padegė mišką Lichtenšteine. Tuomet už žalą buvo atsiskaityta dėže balto vyno. 2007 metais 170 šveicarų pėstininkų paklydę 1,5 km įėjo į Lichtenšteino teritoriją. Kai šveicarai atsiprašė, Lichtenšteino Vidaus reikalų ministerija turėjo tik vieną atsakymą - „Nieko tokio, pasitaiko.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(102)
(1)
(101)

Komentarai ()