Pirmą kartą aptikta neįtikėtina žvaigždė - kas darosi su jos pulsavimu?  ()

Daugelis žvaigždžių pulsuoja – jų šviesis reguliariai šiek tiek kinta dėl įvairių žvaigždėse vykstančių procesų. Įprastai pulsavimas pasireiškia visoje žvaigždėje: kinta jos spindulys, temperatūra ar dar kokia savybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet dabar pirmą kartą aptikta žvaigždė, pulsuojanti tik vienoje pusėje. Žvaigždė HD 74423 jau seniai žinoma kaip pulsuojanti, bet nauji stebėjimai, atlikti egzoplanetų paieškos teleskopu TESS, leido patikslinti jos savybes.

Nustatyta, kad tai yra dvinarė sistema, kurios orbitos periodas tėra apie pusantros paros. Pulsavimų periodas yra maždaug dvi valandos 45 minutės, bet išmatavus žvaigždės šviesumą per keletą orbitų paaiškėjo, kad ne kiekvienas pulsas yra vienodas. Kartais pulso metu žvaigždės šviesis padidėja 0,37%, o kartais praktiškai visiškai nepakinta. Šie pulsavimo netolygumai kartojasi labai aiškiu pusantros paros periodu – kitaip tariant, priklauso nuo žvaigždės judėjimo orbita aplink bendrą masės centrą su kompanione.

Paprasčiausia duomenų interpretacija – pulsavimas vyksta tik vienoje žvaigždės pusėje, tad šviesio pokyčius matome tik tada, kai žvaigždė ta puse atsisukusi į mus. Iš sąryšio tarp pulsavimų amplitudės bei orbitinės fazės galima teigti, kad pulsavimų ašis sutampa su kryptimi tarp sistemos žvaigždžių centrų.

Tokia sistemos konfigūracija puikiai atitinka beveik keturių dešimtmečių senumo teorines prognozes. Pagal jas, kompanionės gravitacija iškreipia žvaigždės formą, todėl pulsacijos tampa nebe sferiškos, o išsidėsto išilgai ašies, jungiančios abi sistemos žvaigždes.

Visgi pasakyti, ar pulsuoja žvaigždės pusė, atsukta į kompanionę, ar nukreipta nuo jos, kol kas neįmanoma – tam reikės išmatuoti detalų žvaigždės spektrą.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: