Šiame Italijos kaime buvo koronaviruso židinys, o dabar – niekas nebeužsikrečia: kaip tai pavyko pasiekti ir ko galima pasimokyti  (7)

Nedidelis Italijos šiaurinės dalies miestelis Vo Euganeo jau pačioje epidemijos pradžioje tapo vietinės reikšmės koronaviruso židiniu. O jau visą praėjusią savaitę naujų atvejų 3000 gyventojų miestelyje neberegistruojama, rašo „Live Science“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-03-20 Šiame Italijos kaime buvo koronaviruso židinys, o dabar – niekas nebeužsikrečia: kaip tai pavyko pasiekti ir ko galima pasimokyti  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vo Euganeo eksperimento paslaptis – itin agresyvi viruso plitimo stabdymo taktika.

Italijos miestelyje trečią vasario savaitę buvo registruotas naujojo koronaviruso infekcijų klasteris. Pirmas miręs pacientas Italijoje vasario 21 d. buvo būtent iš Vo Euganeo.

Po šios mirties miestelis buvo griežtai izoliuotas, o visiems 3300 gyventojų buvo atliktas užsikrėtimo koronavirusu testas.

Po šio tyrimo paaiškėjo, kad apie 3 proc. visų Vo Euganeo gyventojų yra užsikrėtę virusu, iš jų bent pusei infekcija buvo visiškai besimptomė. Praėjus dviem griežto karantino ir visų užsikrėtusiųjų izoliavimo savaitėms užsikrėtusiųjų kiekis krito iki 0,25 procentų. Visi šie pacientai taip pat buvo izoliuoti, ir nuo to laiko naujų užsikrėtimo atvejų šiame kaimelyje nebestebima: nuo kovo 13 naujų užsikrėtusių Vo Euganeo gyventojų kiekis krito iki 0.

„Pasimokėme, kad visų identifikuotų užsikrėtusių pacientų, nepriklausomai nuo to, jie serga ar ne, izoliavimas padeda užsikrėtimų skaičių sumažinti 90 procentų“, – sakė Padujos universiteto mikrobiologijos profesorė Andrea Cristani.

Tai atitinka ir Pasaulio sveikatos organizacijos naujai išplatintą rekomendaciją. „Turime paprastą žinutę visoms valstybėms – tikrinti, tikrinti ir dar kartą tikrinti“, – skelbė PSO. Šios organizacijos generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas per brifingą pirmadienį (kovo 16 d.) sakė: „Visos valstybės turėtų gebėti atlikti tyrimus kiekvienu įtariamu atveju. Kovoti su šia pandemija aklai negalime“.

COVID-19 atvejų Italijoje kiekis Italijoje pastarosiomis savaitėmis smarkiai šoko į viršų. Šalyje registruoti daugiau nei 35 tūkst, užsikrėtusių, beveik 3000 žmonių nuo šios ligos jau mirė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(39)
(9)
(30)

Komentarai (7)