Ispanijoje dirbantis gydytojas lietuvis pasidalino patarimais: „Ispanijoje praleidome galimybę. Nenoriu, kad taip įvyktų Lietuvoje - turite tai žinoti“ (Video)  ()

Ilgus metus Ispanijoje gyvenantis Leridos (kat. Lleida) universitetinės ligoninės priėmimo skyriaus gydytojas Mindaugas Gudelis savo „Youtube“ paskyroje dar kartą kreipėsi į lietuvius ragindamas susimąstyti ir pasimokyti iš Ispanijos padarytų klaidų. „Ispanijoje praleidome galimybę. Nenoriu, kad taip įvyktų Lietuvoje ir visus skatinu likti namuose“, – kalba jis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įraše M. Gudelis, kuris taip pat dirba „Barcelonos“ krepšinio klubo gydytoju, sako norintis priminti apie karantino svarbą. „Matau, kad Lietuvoje gyvenimas tęsiasi – žmonės parkuose, gamtoje, geras oras, karantinas, į darbą nereikia eiti, negi namuose sėdėsi?“, – ironizuoja jis.

„Negerai. Karantinas yra tam, kad apsaugotume save, mums brangius žmones, savo šeimas, ir taip pat laikas pagalvoti apie kitus žmones, pažįstamus ar nepažįstamus. Vis vien, vienaip ar kitaip jie yra brangūs žmonės. Jei dabar nepadarysime namų darbų, neliksime namuose užsidarę, vėliau susidursime su tokiomis pačiomis problemomis kaip susiduria Italija ir šiuo metu Ispanija. Beje, manoma, kad Ispanijoje blogiausi laikai dar ateityje, nes ji irgi nepadarė namų darbų“, – sako M. Gudelis.

„Priminsiu, šio viruso inkubacinis periodas yra dvi savaitės – per šį periodą mes galime nejusti jokių ligos požymių, bet užkrėtinėti kitus. Tiek iš klinikinės praktikos, tiek iš kitų mano draugų gydytojų pasakojimų matau, kad yra labai daug atvejų, kai tyrimas yra klaidingas, neigiamas, bet tai yra pavojingiausia. Galvoji, kad esi sveikas, o iš tikro esi apsikrėtęs. Todėl šiuo metu karantinas reiškia tai, kad būtina likti namuose – prašau, pasilikite namuose, niekur neikite, jei nėra svarbaus reikalo“, – kalba gydytojas.

Pasak jo, iš namų eiti galima tik, kai neišvengiamai reikia į darbą, arba apsipirkti maisto, bet ir tada reikia laikytis kelių taisyklių.

„Jei reikia eiti nusipirkti maisto, prieš tai pasiruoškite produktų sąrašą, kad nereikėtų blaškytis po prekybos centrą. Parduotuvėje naudokite pirštines arba išėję iš jos nusivalykite rankas su dezinfekuojančiu skysčiu. Grįžę namo nusiplaukite rankas. Nevaikščiokite po namus su lauko drabužiais. Ir neslampinėkite po parduotuves – nustatyta, kad ant plastmasinių paviršių virusas gali išbūti net 72 valandas, ant nerūdijančio metalo – 48 valandas, ant kartono – 24 valandas, ir ore 2,5 ar 2,7 valandos“, – skaičiuoja jis.

„Laikykitės atstumo nuo žmonių – patvirtinta, kad tiesioginis užsikrėtimas gali vykti net dviejų metrų atstumu. Jei turite važiuoti savo automobiliu ar eiti į darbą, stenkitės eiti ar važiuoti vieni, be kitų šeimos narių ar draugų. Taip pat stenkitės vengti visuomeninio transporto, vietų parkuose, visuomeninių susirinkimų“, – tęsia jis.

Vaizdo įraše gydytojas sako, kad jo daug klausia apie Pietų Korėją.

„Matote, Pietų Korėja jau praeityje yra turėjusi patirties su koronavirusu. Jie pradėjo veikti nuo nulinės minutės – iškart skatino socialinį atsiribojimą, transporto apribojimus, tokiu keliu jiems pavyko išlyginti susirgimų kreivę, ir uždaryti virusą, kuris laikui bėgant numiršta. Čia, pavyzdžiui, Ispanijoje mes to nepadarėme. Nepadarėme dėl nerimo, dėl baimės, dėl tikriausiai tam tikrų ekonominių pasekmių – mums nepavyko greitai identifikuoti pirmų atvejų, atskirti kontaktų, nepavyko įvykdyti kontaktų kontrolės nuo nulinės minutės. Todėl ir praleidome galimybę. Nenoriu, kad taip įvyktų Lietuvoje ir visus skatinu likti namuose. Čia ne bajeris. Tik visi kartu būdami supratingi galime nugalėti šį virusą, būdami namuose galbūt išvengsime jo, o jei susirgsime, galbūt lengvesne forma, bet apsaugosime kitus žmones, kurie yra labiau pažeidžiami. Brangieji, likime namuose“, – darkart pakartoja jis.

Paskutiniais duomenimis, Ispanijoje koronavirusu apsikrėtusiųjų skaičius siekia beveik 29 tūkst., o mirusiųjų dėl šio viruso jau daugiau nei 1700.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Jūratė Žuolytė
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()