Turbūt geriausias būdas gyventi ilgiau ir sveikiau - tereikia vos vieno gyvenimo būdo pokyčio, bet daugeliui jis nuskambės labai baisiai: štai ką rodo naujausias tyrimas, kaip galima pailginti gyvenimą (Video)  ()

Norite likti sveiki ir gyventi ilgiau? Sportuokite, sveikai maitinkitės, treniruokite protą ir venkite žalingų įpročių - šiuos patarimus jau žinote. Salko biologinių studijų institutas turi ir dar vieną patarimą, tik kažin, ar jis jums patiks.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norite ilgiau gyventi? Mažiau valgykite. Mokslininkai apie tai kalba jau kurį laiką. Alkis aktyvuoja organizmo išgyvenimo režimą, kuris įprastai padeda stabdyti uždegiminius procesus. Būtent dėl to (ir dėl sveiko kūno svorio išlaikymo) protarpinis badavimas yra tokia madinga ir mokslininkų rekomenduojama dieta.

Tačiau Salko instituto mokslininkai Kalifornijoje nusprendė į tai pažvelgti iš kitos pusės. Nėra jokio tikslo gyventi ilgiau, jei tie papildomi metai bus pažymėti ligomis ir prasta savijauta. Mokslininkai tyrimui pasitelkė 56 laboratorijos žiurkes. Jos buvo padalintos į dvi grupes. Prieš eksperimentą ir po jo mokslininkai ėmė įvairių audinių ląstelių mėginius - riebalų, kepenų, aortos, odos, kaulų čiulpų, smegenų ir raumenų mėginiai padėjo palyginti organizmo pakitimus, kurie pasireiškia su amžiumi.

Viena graužikų grupė maitinosi įprastai. Kita turėjo laikytis dietos - jų gaunamos kalorijos susitraukė 30 %. Dietos žiurklės laikėsi nuo 18 iki 27 mėnesių amžiaus - žmonių metais tai atitinka 50-70 metų amžių. Tuomet mokslininkai palygino ląstelių mėginius, ieškodami su amžiumi sietinų pakitimų ir, žinoma, jų rado.

Net 57 % su amžiumi siejamų ląstelių pakitimų, aptiktų dietos nesilaikiusių žiurkių ląstelėse, nebuvo aptikti eksperimentinės grupės mėginiuose. Didžioji dalis šių neigiamų pokyčių yra susiję su imunitetu, uždegiminiais procesais ir lipidų metabolizmu. Tai leidžia manyti, kad kalorijas ribojantys žmonės taip sumažintų ne vienos su amžiumi siejamos ligos riziką.

Tai yra geras patarimas - reikėtų riboti kalorijas, vengti persivalgymo, neužkandžiauti. Tačiau mokslininkai į šiuos procesus žiūri giliau. Jie nori išsiaiškinti visas šio mechanizmo detales. Taip tą patį efektą būtų galima pasiekti vaistais. Concepción Rodríguez Esteban, viena iš tyrimo autorių, taip pakomentavo rezultatus - „Žmonės sako, kad esi tai, ką valgai, ir mes aptikome daug tai patvirtinančių faktų. Ląstelių būklė su amžiumi priklauso nuo aplinkos, kuri apima ir mūsų maistą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(3)
(35)

Komentarai ()