JAV lėktuvnešio kapitonas prašo kuo skubiau suteikti pagalbą: „Nesame kare. Jūreiviai neturi mirti, tačiau situacija jau nevaldoma“  (1)

JAV lėktuvnešio „USS Theodore Roosevelt“ kapitonas informavo Pentagoną, kad tarp laivo įgulos narių nevaldomai plečiasi koronaviruso protrūkis, ir paprašė skubiai suteikti pagalbą, kad būtų galima karantinuoti tūkstančius jo jūreivių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kapitonas Brettas Crozier keturių puslapių laiške rašė, kad nepavyko suvaldyti koronavirusinės infekcijos COVID-19 plitimo tarp 4 000 lėktuvnešio įgulos narių ir pateikė informacijos apie sunkią padėtį, susiklosčiusią laive, šiuo metu prisišvartavusiame Guame.

„Nesame kare. Jūreiviai neturi mirti“, – B. Crozier laišką citavo dienraštis „San Francisco Chronicle“.

„Ligos plitimas tęsiasi ir spartėja“, – rašo kapitonas ir atkreipia dėmesį į „savaime suprantamus erdvės apribojimus“ laive.

Jis paprašė galimybės karantinuoti Guame beveik visą įgulą ir nurodė, kad laikyti visus jūreivius laive yra „nebūtina rizika“.

„San Francisco Chronicle“ duomenimis, koronaviruso infekcija nustatyta jau daugiau kaip šimtui „USS Theodore Roosevelt“ įgulos narių.

Pentagonas: kai kurie jūreiviai turės likti laive

Pentagonas sureagavo į lėktuvnešio „USS Theodore Roosevelt“ kapitono pagalbos šauksmą ir ėmėsi veiksmų. Apie 1000 šio lėktuvnešio jūreivių buvo evakuoti, tačiau dalis jūreivių turės pasilikti laive.

Karinių jūrų pajėgų operacijų vadas Mike Gilday teigė, kad viso laivo evakuoti negalima, nes reikia toliau vykdyti esmines užduotis. Jo teigimu, laive turės likti apie 1000 jūreivių, o tai yra apie 500 daugiau, nei siūlė laivo kapitonas Brettas Crozier.

„Šis laivas turi ginklų, jame yra amunicijos, brangių orlaivių, jis turi atominę elektrinę. Tam, kad būtų užtikrintas laivo saugumas, tam tikram žmonių skaičiui reikia tame laive likti", – teigė laikinasis karinio jūrų laivyno sekretorius Thomas Modly.

Koronaviruso atvejų tik daugės

Vienas lėktuvnešio „USS Theodore Roosevelt“ jūreivių teigė bijantis, kad koronaviruso atvejų tarp kolegų tik daugės. Išlaipinus jūreivius Guame, šie buvo apgyvendinti sporto salėje. Yra karščiuojančių ir kosėjančių, jų koronaviruso testai teigiami, kaip ir keleto simptomų nejaučiančių jūreivių.

Jūreivio teigimu, sporto salėje nėra vietos tinkamai atsiriboti nuo kitų. Patalpa nėra dezinfekuojama.

Lėktuvnešio kapitonas perspėjo karinio jūrų laivyno vadovybę, kad norint išgelbėti laivo įgulą reikia imtis ryžtingų veiksmų.

„Jeigu nesiimsime veiksmų dabar, būsime nesugebėję tinkamai pasirūpinti mūsų patikimiausiu ištekliu – mūsų jūreiviais“, – pažymėjo lėktuvnešio kapitonas.

(34)
(5)
(29)

Komentarai (1)