Neįtikėtinas pastabumas: studentė eilinėje ekspozicijoje surado tikrą šedevrą - vieną iš seniausių pasaulio ginklų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kyborg 2020-04-06 19:13
Pagal dydį tai čia durklas, o ne kalavijas, kažkur vertime buvo pasiklysta...
AAA000 2020-04-06 23:20
mastymo klaida. pries 5000 metu visi buvo pigmeju dydzio - faktiskasi ne didesni uz bezdziones. ir cia kalavijas pagal ta meta darytas. nelygink, kad dabar saboniu pilna ar ten filmuose su dvimetriniais plastikiniais kardais svaistosi. romeniskas 2000+ metu senumo "standartinis" kalavijas nelabai daug ilgesnis. tada juos vartojo aktyviai, o ne del vaizdo tampesi. siu laiku "kalavijai", kur dar naudojami - yra kazkas tipo kaip macete.
Niemand 2020-04-07 11:24
Klaida, tu klaida Mažesni protėviai buvo bet ne pigmėjai. O kardų visada visokių buvo. Kardo ilgis priklauso nuo priešininkų (o ir kolegų) artumo. Pėstininkų masėje su metriniu kardu tiesiog nepamosikuosi, o vat raiteliai kaip tik santykinai dideliu atstumu kapojasi. Pvz., pas romėnus pėstininkai buvo ginkluoti gladius (pusmetris, naudojamas pirmoje eilėje, iš už skydo, tipiškai, kai ietys baigiasi) ir pugio (kažkur 30 cm., naudojamas, kai priešininkai persimaišo iki troleibuso būsenos), o raiteliai - spatha (metriniai). Dvimetriniai kardai iš vis beveik niekada nebuvo realiai naudojami. Su tokiu kardu skydo nepasinešiosi, o su visiškai uždaru šarvu, apsaugančiu nuo strėlių, labai retas pajudėti gali, kur jau ten dar dvimetriniu kardu mosuoti. Plius tokius tik raiteliai gali naudoti dėl reikalingo atstumo. Plius brangūs.
punktyras 2020-04-07 12:18
Kad gal nelabai. Prieš 5 tūkstančius metų (3000 metų prieš mūsų erą) prasidėjo Senovės Egipto istorija. Tuomet vidutinis žmonių ūgis (150 skeletų imtis) buvo 157.5cm moterys ir 167.9cm vyrai. Dabar vidutinis ūgis ne itin pakitęs. Tad, jei yra kieno mąstymo klaida, tai tikrai ne straipsnio autoriaus. Kažkodėl buvo pasirinkta „sword“ versti ne kaip kardas, o kaip „kalavijas“. Lryto mokslo puslapio publikacijos gan dažnai pasižymi jei ne netikslumais, tai vertimo klystkeliais.
Darius995 2020-04-07 15:04
Techniškai "kalavijas" reiškia plieno apdirbimo būdą persukant ir kalant (kala vijas), plačiau žinomas atitikmuo - Damasko plienas. Tad kalaviju gali būti vadinamas ir laiškų atidarymo peiliukas, jei jis pagamintas šiuo būdu.