Proveržis? Mokslininkai aptiko vaistus, kurie SARS-CoV-2 virusą ląstelėse pražudo per 48 valandas  (6)

COVID-19 pandemija jus pasodino namuose, bet mokslininkai ir toliau dirba. Jie stengiasi surasti naują efektyvų būdą kovoti su koronaviruso sukelta liga. COVID-19 iki šiol yra laikoma nepagydoma, o vakcinų teks laukti dar mažiausiai metus. Bet mokslininkai Australijoje surado jau plačiai naudojamus vaistus, kurie SARS-CoV-2 virusą ląstelėse pribaigia per 48 valandas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš karto būtina pasakyti, kad šie rezultatai yra tik pirminiai. Taip pat reikėtų nepamiršti ir to, kad SARS-CoV-2 gali mutuoti - skirtingi COVID-19 pacientai gali skirtingai reaguoti į gydymą. Galiausiai, tai, ką dabar aptiko mokslininkai iš Monasho universiteto Melburne, nėra patvirtintas gydymas nuo COVID-19. Visą tai svarbu paminėti todėl, kad žmonės dažnai karštai reaguoja į tokias naujienas.

Kita vertus, naujienos iš tiesų suteikia vilties. Mokslininkai Australijoje nusprendė išsiaiškinti, ar plačiai naudojamas vaistas nuo parazitų ivermektinas gali efektyviai kovoti su SARS-CoV-2 virusu ląstelėse. Tam mokslininkai pasitelkė ląstelių kultūras. Jos buvo užkrėstos SARS-CoV-2 virusu, o tuomet apdorotos nedidele ivermektino doze.

Virusinės medžiagos mažėjimą ląstelėse mokslininkai pastebėjo po 24 valandų. Viruso dauginimasis buvo iš esmės sustabdytas. Po 48 valandų SARS-CoV-2 iš mėginių buvo praktiškai išnykęs. Tai patvirtino ir faktas, kad praėjus dar 24 valandoms jokie pokyčiai nebebuvo pastebimi. Nors kalbama apie ląstelių kultūrą laboratorijoje, idealiomis sąlygomis tai atititų visišką viruso pašalinimą iš organizmo. Bet rezultatai yra tik pirminiai ir in vitro tyrimų rezultatai ne visada pasitvirtina klinikiniuose bandymuose.

Keisčiausia turbūt tai, kad tokie rezultatai buvo pasiekti po vienintelės ivermektino dozės. Vėlgi, mokslininkai teigia, kad įmanoma, jog pakeitus šių rezltatų mastelį iki suaugusio žmogaus organizmo, pacientas galėtų atsikratyti SARS-CoV-2 virusų vos per porą dienų.

Tačiau, žinoma, tai yra tik pati šių tyrimų pradžia. Dar reikia atlikti bandymus su gyvūnais, tada - su žmonėmis. Šių bandymų metu gali paaiškėti, kad ivermektinas nėra toks veiksmingas organizme, koks yra ląstelių kultūrose. Kita vertus, ivermektinas yra patvirtintas vaistas kovai su įvairiais parazitais. Tai reiškia, kad galimas šalutinis poveikis yra žinomas ir gydytojai žino, kaip šiuo vaistu naudotis. Tai galėtų paspartinti šių vaistų naudojimą COVID-19 pandemijos metu, bet tik kai bus atlikti visi reikalingi bandymai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(107)
(19)
(88)

Komentarai (6)