Labai pavojingas reiškinys: mokslininkai įrodė, kad net kai simptomai dingsta, SARS-CoV-2 virusas tebegyvena jūsų kūne ir kiek laiko tai trunka  ()

Kosėjantys, karščiuojantys ir apskritai prastai besijaučiantys COVID-19 liga sergantys žmonės žino, kad serga. Tačiau daugelis žmonių, ypač jaunesni, pasveiksta visiškai be jokio gydymo. Simptomai praeina ir žmogus vėl jaučiasi gerai. Bet mokslininkai jiems turi perspėjimą - net kai simptomai dingsta, virusas tebegyvena jūsų kūne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos mokslininkai, kurie COVID-19 ligą tyrinėja ilgiausiai, tai pastebėjo gana seniai. Ir tai yra labai pavojinga, nes simptomų nejaučiantys žmonės mano, kad yra visiškai pasveikę.

Naujame moksliniame darbe mokslininkai iš Pekino prisimena 16 COVID-19 pacientų, kurie iš ligoninės buvo išleisti sausio 28-vasario 9 dieną. Medianinis šių pacientų amžius buvo 35,5 metai. Šių žmonių būklė buvo stebima įprastais tepinėlių testais. Mokslininkai pastebėjo, kad net pusė šių žmonių ir toliau galėjo platinti virusą ir po to, kai nebejautė jokių simptomų.

Šiuos pacientus tyrimui mokslininkai pasirinko neatsitiktinai. 15 iš jų susirgo praėjus 5 dienoms po kontakto su ligos nešiotoju. Jaučiami simptomai (kosulys, karščiavimas, dusulys) truko apie 8 dienas. Po to pacientai jautėsi gerai, tačiau tepinėliai ir toliau fiksavo SARS-CoV-2 virusą. Kai kuriais atvejais virusas buvo aptinkamas ir praėjus 8 dienoms po simptomų išnykimo.

Įdomu ir tai, kad du pacientai sirgo diabetu, o vienas - tuberkulioze, tačiau šiuo atveju šios ligos nepaveikė šių žmonių pasveikimo laiko ir ligos eigos. Tiek diabetas, tiek tuberkuliozė yra laikomi rizikos faktoriais, tačiau tai nereiškia, kad žmogus būtinai nepakels COVID-19 ligos - tyrimo dalyviai pasveiko per maždaug tokį patį laiką kaip ir lėtinių ligų neturintys žmonės.

Tyrimo autoriai turi du patarimus. Visų pirma, gydytojams patariama ir simptomų neturinčius žmones vertinti labai atsargiai - jie taip pat gali platinti virusą. Jei COVID-19 liga įtariama dėl to, kad žmogus turėjo kontaktą su sergančiuoju, reikėtų laikyti, kad jis taip pat serga, net jei jokių ligos požymių nėra.

Tuo tarpu žmonėms, kurie COVID-19 ligą gydosi savarankiškai, patariama saviizoliacijos režimo laikytis ir praėjus porai savaičių po paskutinių simptomų išnykimo. Net jei liga nėra patvirtinta, bet jaučiatės lyg turėtumėte kvėpavimo takų infekciją, izoliuokitės. Ir prisiminkite, kad šią pavojingą ligą galite platinti ir po to, kai simptomų nebejaučiate.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()