Gali prasidėti neribotas ir masinis Lietuvos žmonių persekiojimas? Perspėjimai, kuo gali baigtis įstatymo pakeitimas  ()

Lietuvos medikus atstovaujančios organizacijos kreipėsi į Seimo narius, ragindamos atmesti Elektroninių ryšių įstatymo projekto pakeitimus, kurie įpareigotų ryšių paslaugas teikiančias įmones ekstremalios padėties ir karantino metu teikti duomenis apie gyventojų buvimo vietą Vyriausybės įgaliotai institucijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mūsų nuomone, pakeitimo projekte pateikta formuluotė yra ydinga ir neatitinka nei LR Konstitucijoje įtvirtintų teisinės valstybės principų, nei pagarbos ir garantijos vienai iš pagrindinių žmogaus teisių ir laisvių – teisei į laisvę, nes sudaro pagrindus neribotam ir masiniam Lietuvos žmonių persekiojimui.

Jeigu šis projektas būtų patvirtintas, atsirastų galimybė sekti bet kurį asmenį be teisinio ir pagrįsto pagrindo – sprendimą, ką sekti, priims ne teismas, o teisėsaugos pareigūnas.

Taip pat būtų įteisinama galimybė sekti ne tik asmenis, kuriems judėjimas yra apribotas, bet iš esmės visus, nes sąvoka „kurie gali patekti į tam tikrą nesaugią teritoriją“ yra abstrakti ir apima visus be jokių išimčių asmenis, nes teoriškai visi gali patekti į „teritoriją“. O sąvoka „nesaugi teritorija“ apima bet kurią be jokių kriterijų ar konkrečių ir pagrįstų sąlygų teritoriją“, – kalbėjo Lietuvos medikų forumo bei Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkas Valdas Pečeliūnas.

Lietuvos medikus atstovaujančios organizacijos atkreipė dėmesį, jog ekstremali situacija galima ne tik epidemijos pagrindu, todėl tokiais pakeitimais iš esmės siekiama įteisinti neribotas galias teisėsaugos pareigūnams ir daugeliu kitų atveju.

Pasak Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkės Živilės Gudlevičienės, projekto pakeitimuose trūksta aiškumo: kaip, kada konkrečiai ir kokiomis sąlygomis pateikti duomenys bus ištrinti ar kitaip sunaikinti. Neramina ir tai, jog pasibaigus ekstremaliai situacijai jais ne tik gali būti piktnaudžiaujama, bet jie bus tvarkomi be jokio teisėto pagrindo.

„Nors nurodoma, kad duomenys teikiami tokiu atveju, jei kitų priemonių naudojimas yra netikslingas, tačiau visiškai nėra aišku, kas įvertins kokiomis sąlygoms esant bus nustatyta, kad kitos priemonės tikrai nėra galimos ar tikslingos“, – sakė Ž. Gudlevičienė.

Lietuvos medikus atstovaujančios ragina Seimo narius apginti asmens teises ir laisves, pabrėždamos, kad projektu siekiama įteisinti formuluotė yra beprasmė net ir norėto pasiekti tikslo – epidemijos valdymo – atžvilgiu.

„Tai susiję tik su fiziniu telefono turėjimu, todėl piktnaudžiauti bus galima tiesiog jį paliekant. Siūloma formuluotė sveikatos apsaugos požiūriu esminės naudos neduos, nes nėra sprendžiamas užsikrėtusio asmens kontaktų atsekimo klausimas, todėl epidemiologinės situacijos toks siūlymas visiškai nepagerins. Šiuo metu jau sukurti alternatyvūs pažangūs elektroninės kontrolės būdai, kurie nevaržo asmens laisvės bei teisės į privatų gyvenimą“, – aiškino V. Pečeliūnas.

Su kreipimosi tekstu galite susipažinti čia ir čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(4)
(19)

Komentarai ()