Vakcinos nuo COVID-19 gali nebūti iš viso? Rimtas perspėjimas iš vieno didžiausių ligos ekspertų pasaulyje  (2)

„Artimiausioje ateityje“ žmonijai teks gyventi su koronaviruso grėsme ir prisitaikyti prie pasikeitusių gyvenimo sąlygų, nes nėra jokių garantijų, kad pavyks sėkmingai sukurti vakciną, perspėja vienas didžiausių ligos ekspertų pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią aiškią ir pakankamai bauginančią žinutę perdavė Londono imperatoriškojo koledžo pasaulinės sveikatos profesorius ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas COVID-19 klausimais Davidas Nabarro, sureaguodamas į tai, kad Jungtinėje Karalystėje mirčių skaičius perkopė 15 tūkst.

Kaip rašo theguardian.com, kovo pabaigoje vyriausybės patarėjai sveikatos klausimais sakė, kad jeigu Jungtinėje Karalystėje mirčių nuo koronaviruso skaičius iki pandemijos pabaigos neviršys 20 tūkst., tai bus galima vertinti kaip „gerą šalies rezultatą“. Tačiau skaičiuojama, kad senelių namuose dar iki šeštadienio nuo COVID-19 jau mirė apie 6 tūkst. žmonių, tad labai panašu, jog 20 tūkst. mirčių riba greitai bus peržengta.

Interviu „The Observer“ D. Nabarro sakė, kad visuomenė neturėtų galvoti, jog vakcina tikrai bus sukurta artimiausiu metu – veikiau teks prisitaikyti prie išliekančios grėsmės.

„Kovai su kiekvienu virusu nebūtinai sukuriama saugi ir veiksminga vakcina. Kai kurie virusai yra labai sudėtingi ir vakciną sukurti yra sunku. Tad artimiausioje ateityje mums teks ieškoti būdų, padedančių gyventi su šia nuolatine viruso keliama grėsme“, – mano D. Nabarro.

„Tai reiškia, kad reikės izoliuoti tuos, kuriems pasireiškia ligos simptomai, taip pat ir su jais kontaktavusius asmenis. Reikės apsaugoti vyresnio amžiaus žmones. Be to, turėsime užtikrinti, jog ligoninėms užtenka pajėgumų susidoroti su sergančiais. Visiems mums tai bus naujoji realybė, kurioje teks gyventi“, – aiškino profesorius.

Šį komentarą jis išsakė po to, kai buvęs Jungtinės Karalystės sveikatos reikalų sekretorius Jeremy Huntas pareiškė, kad vienintelis būdas šalims gyventi toliau – vystyti naują pasaulinę sveikatos apsaugos sistemą, kuri pasižymėtų žymiai intensyvesniu tarptautiniu bendradarbiavimu sveikatos klausimais tarp valstybių. Be to, reikės, kad turtingesnės šalys labiau stengtųsi paremti vargingiausių pasaulio valstybių sveikatos apsaugos sistemas.

„Manau, pasaulinė sveikatos apsaugos sistema atsiras tame trumpame, tačiau tokių itin svarbių dalykų kaip ir klimato kaita sąraše. Šiame sąraše esančias problemas galima išspręsti tik šalims bendradarbiaujant tarpusavyje“, – „The Observer“ sakė J. Huntas.

J. Huntas išreiškė aiškią kritiką Jungtinių Valstijų prezidentui, neseniai paskelbusiam, kad stabdo finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai: „Koronaviruso pamoka ta, kad žmones reikia pagydyti. Tai tikrai nereiškia, jog reikia nutraukti finansavimą (PSO). Vienas svarbiausių dalykų, kurį turime išmokti iš šios krizės: kalbant apie viso pasaulio sveikatos apsaugos sistemas, esame stiprūs tiek, kiek stipri yra silpniausioji grandis“.

„Nors Kinija pelnytai kritikuojama už informacijos apie virusą slėpimą ankstyvajame etape, situacija galėjo būti žymiai blogesnė, jei visa tai būtų prasidėję Afrikoje. Tarptautinis bendradarbiavimas ir parama skurdžiausių pasaulio valstybių sveikatos apsaugos sistemoms turi tapti didžiausiu prioritetu ir svarbiausia išmokta pamoka“, – neabejoja J. Huntas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai (2)