„Viltys nepasiteisino“. Pirmasis vaistų nuo koronaviruso bandymas žlugo  (1)

PSO netyčia paviešino ataskaitą apie remdesiviro nesėkmę. Organizacija ją pašalino, bet internetas atsimena viską


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Potencialus vaistas nuo koronaviruso – remdesiviras – nepateisino nei mokslininkų, nei investuotojų lūkesčių. Preparato pirmasis randomizuotas kontroliuojamas tyrimas (RKT) baigėsi nesėkme. Financial Times tai sužinojo iš ataskaitos, kurią PSO paskelbė atsitiktinai. STAT News tą patį dokumentą irgi pastebėjo, tačiau PSO gan operatyviai iš savo svetainės jį pašalino.

Šis Kalifornijoje įsikūrusios farmacijos kompanijos Gilead Sciences sukurtas preparatas laboratoriniuose eksperimentuose pademonstravo kovos su įvairiais virusais, įskaitant ir koronavirusus, potencialą, todėl klinikiniai jo tyrimai pradėti pačioje pandemijos pradžioje. Kinijoje atlikti RKT parodė, kad remdesiviras pacientų būklės nepagerino ir patogenų jų kraujyje nesumažino.

Tyrime dalyvavo 237 pacientai, vaistą gavo 158. Jų būklė lyginta su likusių 79 dalyvių (kontroline grupe). Be to, kai kuriems vartojusiems preparatą, pasireiškė ryškus pašalinis poveikis – 18 pacientų jo vartojimą teko nutraukti.

Remiantis PSO svetainėje pasirodžiusi dokumentu, buvo padaryta tokia išvada: remdesiviro vartojimas po tam tikro vartojimo laiko su pacientų būklės pagerėjimu nesietinas. Per mėnesį nuo bandymo pradžios mirė 13,9 % preparatą vartojusių pacientų. Kontrolinėje grupėje tokių buvo 12,8 % – skirtumas statistiškai nereikšmingas. Taigi, preparato vartojimas nedavė nei klinikinės, nei virusologinės naudos, rašoma išvadoje. Bandymai buvo nutraukti anksčiau laiko, nes sergančių COVID-19 Kinijoje gerokai sumažėjo – mokslininkams neužteko pacientų.

„Jeigu tokio masto tyrimas remdesiviro naudos neparodė, darytina išvada, kad ir stambesni eksperimentai, kuriems vadovautų Gilead vargu ar rastų daug jo vartojimo pliusų“, – svarsto Andrew Hill, pakviestas Liverpoolio universiteto mokslininkas. Tarp kitko, jis primygtinai rekomenduoja atlikti kinų tyrimo metaanalizę ir Gilead RKT – kad būtų gautas „subalansuotas požiūris į remdesiviro efektyvumą“.

PSO tvirtina, kad ataskaita išankstinė, ją dabar recenzuoja kiti mokslininkai ir buvo paviešintas per klaidą. Iš svetainės organizacija ataskaitą pašalino vos tik pastebėjusi savo klaidą, ir publikuos ją po recenzavimo.

Gilead atstovės Amy Flood nuomone, dokumente „tyrimas aprašytas nekorektiškai“. Kadangi jis buvo nutrauktas anksčiau laiko ir jame dalyvavo pernelyg mažai pacientų, mokslininkai negalėjo padaryti statistiškai reikšmingų išvadų. Beje, kai kurie duomenys visgi rodo potencialią remdesiviro naudą, ypač tiems, kas pradedamas gydyti ankstyvoje susirgimo stadijoje. Amy Flood tvirtina, kad priešlaikinis – tegul ir netyčinis – informacijos apie tyrimą paskelbimas Gilead kompaniją labai nuliūdino. Ji pabrėžia, kad patys jį atlikę mokslininkai nepateikė leidimo jį publikuoti. Ataskaita netrukus bus publikuota recenzuojamame žurnale.

Dėl naujienos apie bandymo rezultatus, Gilead akcijos balandžio 23 dieną staigiai nukrito – maždaug iki $77. Dėl visuotinių vilčių, dedamų į pirmąjį potencialų vaistą nuo COVID-19, jos pasiekė $84, o pačios kompanijos vertė buvo maždaug $100 mlrd.

Šis tyrimas – toli gražu ne paskutinis, ir laikyti jo nuosprendžiu remdesivirui neverta. Dabar atliekama daug šio preparato tyrimų: artimiausiu metu laukiama Gilead globojamo sunkių COVID-19 pacientų tyrimo rezultatų. Beje, kaip pabrėžia STAT, šias išvadas bus sunku interpretuoti, nes nėra kontrolinės pacientų grupės, kuriems taikomas standartinis gydymas. Gilead taip pat tiria remdesiviro poveikį vidutinio sunkumo pacientams (jau su kontroline grupe), o Nacionalinis alerginių ir infekcinių susirgimų institutas lygina preparato ir placebo veiksmingumą.

Taip pat yra viltingų duomenų iš įvairių su preparatu dirbančių komandų, pavyzdžiui, iš Čikagos universiteto. Naujas Nacionalinių sveikatos apsaugos institutų tyrimas parodė viltingus beždžionių gydymo rezultatus (jei preparatas naudojamas ankstyvoje susirgimo stadijoje).

Visgi, lig šiol tik kinų tyrimas, kurio rezultatus per klaidą paviešino PSO, buvo randomizuoti ir kontroliuojami, kas laikoma medicinos auksiniu standartu. Šiuo metu atliekami stambesni RKT, kuriuose remdesiviras lyginamas su „kontrole“ (įprastu respiratorinių susirgimų gydymu) ir kitais vaistais, įskaitant ir D. Trumpo išgirtąjį antimaliarinį preparatą hidroksichlorokiną (kurio efektyvumu daugelis abejoja).


republic.ru

(11)
(2)
(9)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: